Det Svenska Måltidsundret

Nu är berättelsen om "Det svenska måltidsundret” här!

Svensk gastronomi har de senaste decennierna utvecklats på ett sätt som gjort Sverige till ett av världens främsta måltidsländer. Sveriges natur och klimat är dessutom idealiskt för produktion av livsmedel. Idag anländer läckergommar från världens alla hörn för att uppleva vårt kök. Men så sent som på 1950-talet kunde vårt land beskrivas som gastronomiskt underutvecklat. Hur kunde det gå så fort?

Idén med denna bok är att detaljerat beskriva det svenska måltidsundrets framväxt, dels ur ett historiskt perspektiv, men framför allt med fokus på de nutida skeenden som bidragit till vårt nyvunna internationella anseende. 
Vi följer kockens väg från slusk till stjärna, provkökens framväxt, restaurangbranschens osannolika lyft, kokboksexplosionen, de nya utbildningarnas roll, restaurangguidernas inverkan, mediernas uppbackning, råvarornas kvalitet, exportframgångarna, måltidsfantasterier i främmande land och de politiska beslut som haft betydelse - allt för att ge en så komplett helhetsbild som möjligt av detta anmärkningsvärda fenomen.
Kanske kan denna ofattbart snabba resa bli mer begriplig genom denna bok.

Bokens författare är Carl Jan Granqvist, Karsten Thurfjell och Hans Wallensteen.

Bokens titel: Det svenska måltidsundret : från gastronomiskt u-land till världstopp

Boken ges ut av Måltidsakademiens Förlag i Grythyttan AB