« Tillbaka

Att handla vin har blivit mera komplext

2015-01-27
Maria Collsiöö

Men, vi kan också beställa vin ur beställningssortimentet som inbegriper cirka 12 000 produkter. Utbudet är både variationsrikt och brett. På Systembolagets hyllor idag får Din lokala butik lagerföra lokalt producerade artiklar samt de varor ur beställningssortimentet som efterfrågas i den specifika butiken. Beställningar av de varor som inte Systembolaget har tagit in görs enklast från Din dator och när leveransen har anlänt den önskade butiken efter cirka en vecka får Du ett sms och kan hämta Dina flaskor. Du kan också göra en privatimport via Systembolaget. Det innebär att Systembolaget skickar en offertförfrågan till den som äger varan. Ofta krävs att man beställer ett minimiantal och en offert skickas till Dig för godkännande. Det kan även röra sig om artiklar som finns till försäljning hos restauranger i Sverige men varan säljs inte hos Systembolaget.

Du kan också själv privatimportera EU-land. För detta krävs kontakt med Skatteverket och Tullverket.

http://www.systembolaget.se/Tjanster/Privatimport/

 

Så kallad distanshandel är ett annat alternativ för inköp av vin och innebär att du kan beställa hela lådor med vin direkt hem till Din dörr, du betalar mot faktura i förskott. Ofta finns möjlighet att prova vinerna innan genom medlemskap i vinklubbar. Det krävs att företaget är registrerat utomlands för att det enligt svensk lag ska fungera. Exempel på distanshandlare är Caviste, Vinlådan och Franska Vinlistan.

 

En möjlighet att både köpa och sälja vin är genom andrahandsmarknaden som sedan 2004 funnits i Sverige. Systembolaget samarbetar med Stockholms Auktionsverk Magasin 5 och genomför ett antal nätauktioner varje höst och vår. På nätet finns vinerna upplagda med bild och utropspris och det är lätt att följa auktionerna genom en smidig app på Din smartphone. Här kan man köpa såväl unga viner i behov av lagring som mogna färdiglagrade viner.

Många köper också vin på resor, vid besök hos producenter och i vinbutiker i andra länder. Om Du inte är försedd med bil kan det vara värt att betala frakt för några lådor av ett nypupptäckt vin.