Blogg

Välkommen till Vinkällaren Grappes Blogg. Här presenteras olika spännande inlägg och artiklar som berör vin. En del av artiklarna har också publicerats i Vinkällaren Grappes tryckta medlemsmatrikel som ges ut en gång per år till medlemmarna. Trevlig läsning!

Systemet riskerar falla på eget grepp

Bengt-Göran Kronstam
En stark krona har åter gjort det lönsamt att bunkra vin, öl och sprit i Danmark och framför allt Tyskland. Skattehöjningen vid årsskiftet förstärkte detta, även om importörerna senare kompenserade genom sänkta priser. Nya skattehöjningar är att vänta, tr
Läs mer »

Besök hos Vignobles Touchais

Lotta Lindskog
Lagring är ett av våra teman i årets matrikel och mina tankar går till Moulin-Tochais. Om det är något som de är kända för, förutom deras vin förstås, så är det långlagring.
Läs mer »

Vinauktionsåret 2014

Maria Collsiöö
Dryckesauktioner i Sverige firar tio år med ett fortsatt ökat intresse. För detta jubileum har Systembolaget under decemberauktionen vigt en av dagarna åt en exklusiv slagauktion i Stockholms Auktionsverks lokaler på Nybrogatan 32. Auktionen hålls den 10
Läs mer »

Att handla vin har blivit mera komplext

Maria Collsiöö
För ett antal år sedan var den lokala systembolagsbutiken det enda alternativet för de flesta när det kom till att införskaffa en flaska vin till middagen. Idag kan vi fortsatt köpa våra tyska rieslingviner, röda bordeauxviner eller ett par flaskor öl til
Läs mer »

Vinkällaren Grappes utveckling inom vinlagring

Maria Collsiöö
rån starten 1986 har Vinkällaren Grappe fortsatt att växa i antal vinfack såväl som i antal medlemmar. Med investeringar i lokalerna och en ständigt växande medlemsskara har källaren idag 848 vinfack.
Läs mer »

Om det här med att dricka moget

Spänningen med att handla mogna viner på auktion är dubbel. Först den medryckande budgivningen och sedan nervositeten när vinet ska öppnas.
Läs mer »

Att lagra vin - köp, prova, lagra och drick!

Carl Jan Granqvist
För att kunna dricka moget vin måste Du köpa och lagra unga viner. Alternativt köpa mogna viner på andrahandsmarknaden
Läs mer »

Vinets Dag 22 januari

Egentligen är det St. Vincent's Dag som firas i alla vinproducerade länder som en hyllning till vinets skyddshelgon, en martyr från tidig kristendom.
Läs mer »

Champagne i skördetid

Ingen annan dryck förmår uttrycka lyx såsom champagne, men champagne i Champagne är en jordnära vardagsdryck som dricks av alla och till den lokala rustika maten.
Läs mer »

Sensorisk kvalitet och monetär investering

Drickvärdet hos ett vin är inte exakt mätbart men utan tvekan det allra viktigaste. Det är i drickvärdet som vinintresset skapas för de allra flesta av oss.
Läs mer »