« Tillbaka

Champagne i skördetid

2014-01-23

Ingen annan dryck förmår uttrycka lyx såsom champagne, men champagne i Champagne 

är en jordnära vardagsdryck som dricks av alla och till den lokala rustika maten.

 

Att se landskapet där vinets druvor växer, ger en bild av vinet som bör sättas i relation till den bild som förmedlas via reklam, litteratur och annan media. Champagne är utan tvekan ett vin förknippat med glädje och fest. Ingen annan dryck förmår uttrycka lyx såsom champagne. 

Men efter att ha tillbringat några svala soliga höstdagar i oktober i detta kända vinområde mitt under pågående skörd får jag bilden av hur champagne i Champagne är en jordnära vardagsdryck som dricks av alla och till den lokala rustika maten. Området har ett förhållandevis platt och böljande landskap med små välmående byar.

De stora champagnehusen med kända namn som exempelvis Krug, Taittinger, Pol Roger och Veuve Clicquot har alla ett starkt varumärke. Exklusivitet förmedlas via påkostad reklam och smart marknadsföring. Så kallad odlarchampagne har ofta en mindre produktion, sällan över 100 000 flaskor årligen medan de stora champagnehusen kan producera miljontals flaskor.

Årgångar i en så nordlig region som Champagne är viktiga och många avstår från att göra årgångschampagne om inte årgången har tillräcklig kvalitet för att på egen hand utgöra ett bra vin. Den vanligaste – och viktigaste typen av champagne är den utan årgång, den som kallas för standardchampagne. Då blandar husen vin från olika årgångar och oftast också från olika byar och olika druvor. Champagne från tidigare år sparas och kallas för reservviner. Dessa används för att ge så jämn kvalitet som möjligt till champagnehusens viktigaste produkt. Årgångar som 1996 och 2002 räknas till de riktigt bra tillsammans med 2008 som man förväntar sig mycket av framöver. Årgång 2008 börjar komma ut i butikerna och det är bara att slå till för priserna lär inte sjunka. 

När Du reser i området är det alltid bra att i förväg boka tid för ett besök. De flesta pratar engelska om inte det franska språket finns tillhands. Vinbönderna är stolta och det kan vara mycket trevligt att handla med sig lådor, ofta i det lätta formatet med sex flaskor i varje låda. Jämför med priserna hemma när Du handlar men inte sällan är vinerna ett par hundralappar billigare på plats hos producenten.

 

Tips på trevliga champangeodlare att besöka:

Vilmart i Rilly-la-Montagne, Diebolt-Vallois i Cramant, Pierre Peters och Michel Turgy i Les Mesnil-sur-Oger samt Larmandier-Bernier i Vertus.

 

Tips på restauranger:

Les Halles, Rue de Mars, Reims. Trevligt brasserie med skaldjur, rustik mat och stort utbud av både odlarchampagne och champagne från de stora husen.

 

Le Mesnil, 2 Rue Pasteur, Le Mesnil-sur-Oger. Hit går odlarna själva och dricker champagne från byn och äter den lokala maten.

 

Les Avisés, 59 Rue de Cramant, Avize. Kultodlaren Jacques Selosse eget hotell och restaurang med inredning av Philippe Starck. Avslappnad och trivsam restaurang där Du kan äta en bra trerätterslunch för ett rimligt pris.

 

 

Maria Collsiöö

Sommelier 

på Vinkällaren Grappe

(Foto: Maria Collsiöö)