« Tillbaka

Sensorisk kvalitet och monetär investering

2014-01-23

Drickvärdet hos ett vin är inte exakt mätbart men utan tvekan det allra viktigaste. 

Det är i drickvärdet som vinintresset skapas för de allra flesta av oss. 

 

Är vinet prisvärt? Den frågan ställs ofta men är inte så lätt att svara på.  Den personliga ekonomin, trender och traditioner, provningserfarenhet och annat måste vägas in.

Jag väljer hellre att fokusera på vinets andra värden som kan ses utifrån olika aspekter, som också kan sammanfalla med varandra. För vin med andrahandsvärde är oftast inköpsvärdet lägre än det aktuella marknadsvärdet som också är andrahandsvärdet, det vill säga vad Du får betala för en flaska mogen bordeaux. Det monetära värdet är mätbart medan affektionsvärdet är kopplat till personen som äger vinet och de känslor som finns inför drycken. Drickvärdet hos ett vin är heller inte exakt mätbart men utan tvekan det allra viktigaste. Det är i drickvärdet som vinintresset skapas för de allra flesta av oss. 

Ett vins andrahandsvärde bestäms av marknaden och det har visat sig att vin är en god investering. Vin har gett både högre avkastning och lägre instabilitet än både konst, silver och guld som är andra starka områden för investeringar.  Detta förutsatt att man håller sig till klassiska viner från kända områden. 

Cirka ett 100-tal producenter omsätts kontinuerligt på auktionsmarknaden som är en del av andrahandsmarknaden. Det är bordeauxslotten som dominerar starkt både i Sverige och ute i världen. Röd och vit bourgogne, söt vit bordeaux, röda rhôneviner, röda viner från Toscana i Italien och Ribera del Duero i Spanien, kaliforniska och australiska röda viner samt starkviner är också aktuella för auktioner. 

Faktorer som påverkar priserna är förutom årgångars kvalitet och vinkritikers synpunkter den globala ekonomin, nya marknader (exempelvis Asien) och det enskilda varumärkets popularitet, som i nämnda Asien styr mera än årgångens kvalitet.

Vin är ett livsmedel avsett att njutas av, i kombination med mat och gärna i sällskap med andra. Tänk efter hur Ditt eget vinintresse startade, vad var det som fick Dig att börja fundera över vilka druvsorter som vinet är gjort av? Kanske besökte Du en vingård och fick träffa en passionerad vinbonde som överförde sin entusiasm på Dig och som genom innehållet i flaskorna gjorde Dig förtjust. 

Så var det för mig när jag på min första vinresa träffade vinmakare i Chablis som entusiastiskt fyllde provningsglasen med uppfriskande och citrusfriska, rena, steniga, ståliga och persikofruktiga, ibland smöriga aromer, som gjorde mig lycklig. Och för alltid är chablis ett vin som ligger nära mitt hjärta, som en förälskelse som aldrig går över. 

När det kommer till vilket vin som är ens favorit måste jag beskriva mig själv som en periodare. Mitt vinintresse började egentligen ännu tidigare då jag som au-pair i Italien på min 20-årsdag blev skickad till närmsta bar för att inhandla ett par flaskor Asti Spumante. Eftersom den italienska maten genom vistelsen i Italien blev en favorit blev också den italienska hyllan på Systembolaget intressant. Årgång 1993 av vinet Sassicaia blev sent 90-tal en väg in bland de toskanska vinerna. På Vinkällaren Grappe är lagrade viner om inte vardagsmat så ändå väl frekventa. 

Mogen bordeaux är ett självklart vin som får mig att längta efter fransk bistromat som entrecôte och bearnaise eller confiterat anklår med vinkokta linser. En flaska Ch. Leoville Las-Cases, årgång 1986 som jag drack med goda vänner en sen söndagslunch i våras, var utan tvekan ett vin med stort drickvärde. 

Att följa ett vins utveckling kräver någon form av dokumentation, om Du inte är begåvad med fotografiskt minne. Det kan vara roligt att ha kvar några noteringar om hur vinet upplevdes som en referens. Ibland kan det också vara skönt att bara njuta av vinet och låta upplevelsen bli ett minne. 

Att prova ett vin med jämna mellanrum för att därigenom förstå utvecklingen och uppleva hur aromer och nyanser förändras och förädlas är en del av tjusningen med vin. Viner med mognad kan ge en förlängningstråd till ett reseminne eller någon särskild händelse i livet. Det är gott att dricka moget helt enkelt.

 

Maria Collsiöö

Sommelier på Vinkällaren Grappe samt

av Sveriges Handelskamrar förordnad 

värderingsman för vin