« Tillbaka

Att lagra vin - köp, prova, lagra och drick!

2014-02-10
Carl Jan Granqvist

Måhända låter detta som självklarheter men det finns några saker kring vinlagring som jag vill lyfta fram. Vin låter sig bäst lagras i en omgivning som är mörk, sval och vibrationsfri. Miljön bör också vara säker både vad gäller lås och försäkringar. Dessutom bör Du ha ett system för att kategorisera Ditt innehav och kunna följa vinets uppskattade värde. Allt detta får Du som medlem i vinkällare Grappe på Grevgatan 5 i Stockholm.

Är dessa betingelser uppfyllda är det bara att lasta in flaskorna i förvaringsutrymmet. Men först måste vinet införskaffas. Vad ska Du köpa? Ett råd är att börja läsa vinspalter och vintidskrifter, både internationella och nationella. Teoretisk och praktisk kunskap om vinet hjälper Dig att bygga en genomtänkt källare. Det har visat sig att de franska klassiska vindistrikten gör utmärkta lagringsviner som också kan öka i värde. Områden som Bordeaux, Bourgogne, Rhônedalen och Champagne är fyra regioner varifrån viner med stor lagringspotential görs. Läs på om vilka årgångar som Du ska spara länge och vilka som mognar snabbare.

Slutligen, hur många flaskor moget vin vill Du dricka per vecka? Multiplicera detta antal med årets veckor så får Du en siffra över hur mycket vin Du bör köpa per år. Tänk på att hålla Dig à jour med auktionsutbudet.   onlineauktion i Sverige.