« Tillbaka

Att studera till Master of Wine

2014-01-23

Om man till äventyrs slår upp Master of Wine i Oxford Companion to Wine, den bok som en vinstudent förmodligen ägnat mest tid åt, står det att läsa att titeln Master of Wine inte bara är den mest kända utan även den mest krävande kvalifikationen för professionella i vinindustrin. För att överhuvudtaget kunna söka utbildningen krävs att den sökande har en tidigare vinexamen, exempelvis Wine and Spirit Education Trust Level 4 Diploma eller en vinmakarutbildning. Som om inte det vore nog krävs dessutom minst fem års erfarenhet från branschen och en rekommendation av en examinerad Master of Wine.

Att inse att man har studerat och jobbat med vin så pass länge att man kvalificerat sig att söka är både läskigt och spännande. Då är det rent teoretiskt bara antagningsprovet som återstår innan man kan påbörja sina studier. Antagningsprovet består av en teoretisk del där man skriver en uppsats på ca 1000 ord på ett givet ämne, och en praktisk vinprovningsdel. Ungefär 100 personer söker varje år, och mellan 60 och 85 blir antagna.

Master of Wine-utbildningen är en form av självstudieutbildning uppbyggd över tre år. Första året har man stöd av en veckas seminarier i Rust, Österrike och därutöver anordnas tre träffar i London spridda över läsåret. Däremellan har man stöd av en Master of Wine som fungerar som en mentor samt sina studiekamrater. Parallellt löper liknade studieprogram i USA och Australien.

Första året var för mig på alla sätt en upplevelse. Studiemässigt lärde jag mig mycket på kort tid och jag lärde också känna många spännande människor. När jag var i Rust hade jag sällskap av 47 studenter från hela världen, från Indien till Kanada och allt däremellan. Många av mina medstudenter har jag haft nytta av som kontakter i mitt jobb, och andra har blivit vänner för livet. Efter att ha gått igenom en intensiv vecka med provningar och teoriföreläsningar och sedan haft den gemensamma upplevelsen att viga morgnar, kvällar och helger åt studier, har vi förenats i vårt blod, vårt svett, våra tårar och högar av provningsanteckningar.

Det första året avslutas med en teoretisk och en praktisk examination. Den praktiska examinationen består av en provning av 12 viner, och är en ”mixed-bag” – som kan innehålla rött, vitt, mousserande och starkvin. Den teoretiska examinationen består av två frågor som skall besvaras på två timmar. Svaren skall vara i form av essäer på ungefär 1000 ord. Det första året handlar mycket om att se vilken nivå man ligger på, om man är redo att gå vidare i programmet eller inte.

År två är på många sätt upplagt som det första året men nu är seminarieveckan förlagd till Bordeaux eller Cookham, England. Examinationen är emellertid snäppet svårare. Den görs över fyra dagar med den praktiska delen de tre första dagarna genom vinprovningar med 12 viner. Första dagen provas rött vin, andra dagen vitt vin och den tredje en ”mixed-bag” ofta med fokus på mousserande, starkvin och söta viner. Examinationen skall göras på 2 timmar och 15 minuter och på den tiden måste man hinna med att prova och identifiera vinerna och sedan svara på frågorna som är ställda.

En fråga kan till exempel vara Wines 1–4 are all from the same region of origin. For each wine: a) Identify the specific origin as closely as possible. b) Identify the grape variety(ies). c) Comment on the winemaking. d) Discuss the quality with reference to state of maturity.

Även om man har klarat att identifiera vinerna är det många som kämpar med att hinna bli klara i tid. Varje vin kan ge 25 poäng, och man måste ha 65 procent av poängen för att klara examinationen. Varje år genomför 70-90 studenter examinationerna och 6-10 klarar en eller båda delarna.

Teorin är indelad i fyra delar som görs på eftermiddagen de tre första dagarna, och på förmiddagen den sista. De olika delarna av examinationen täcker hela kursplanen. Den första delen behandlar vinodling och vintillverkning till och med den malolaktiska fermentationen. Den andra delen tar vid efter den första och täcker produktionen fram till att vinet står på hyllan, det vill säga allt ifrån buteljering, olika förpackningar, transport och kvalitetskontroll. Den tredje delen täcker handel och marknadsföring av vin medan den fjärde delen behandlar aktuella ämnen som till exempel den globala uppvärmningen eller vinkonsumtionens hälsoeffekter.

För varje del måste man besvara tre frågor på tre timmar. Svaren skall ges i form av strukturerade små uppsatser med inledning, slutsats och paragrafer, samt innehålla både fakta och exempel från vinvärlden. Exempel på frågor är: Why, when and how do enzymes work in the winemaking process? eller Is the global wine market too fragmented? Frågorna ställer höga krav på kunskap och förmåga att avgränsa och strukturera sitt svar på ett korrekt sätt och behöver innehålla mycket fakta och exempel från hela vinvärlden.

För att klara det andra årets examinationer måste man på varje del få minst 65 procent av poängen och samtliga praktiska eller teoretiska examinationer måste klaras på ett år, annars får man skriva om igen året därpå. När man har klarat båda delarna får man gå vidare till det avslutande året och skriva ett ”research paper” på ett ämne som man väljer själv, samlar in information om, och sedan analyserar och presenterar i form av en uppsats.

Att studera till Master of Wine är givande på alla sätt. Man får ett stort nätverk med internationella kontakter, träffar nya vänner och utvecklas snabbt som vinprovare med kunskap om vintillverkning och handel med vin. Samtidigt är det krävande. Alla de som söker till programmet är medvetna om att det kommer bli tufft, men alla har vi underskattat tiden och energin som krävs.

Under den del av året man studerar aktivt jobbar man ofta 10-20 timmar i veckan med sina studier. Det blir mycket resor, inköp av litteratur och läsande av artiklar på nätet och i tidskrifter. Det kanske inte är så underligt att utbildningen har ett rykte om sig att förstöra förhållanden och hålla föräldrar från sina barn. Det är också många som inte slutför den. Så få som 10 procent av de som påbörjar utbildningen slutför den, och för de flesta tar det ungefär fem år att bli klara.

De som tar sig igenom allt kan däremot titulera sig Master of Wine och sätta de eftertraktade bokstäverna MW efter sitt namn. Två bokstäver som i hela världen, bland dem som jobbar med vin, inger respekt och visar på ett högt kunnande inom vinområdet. Master of Wine öppnar också dörrar och leder till nya jobb.

 

Pontus Jennerholm

Universitetsadjunkt

Örebro Universitet, Restaurang- och hotellhögskolan, Grythyttan