« Tillbaka

Champagne har oerhörd lagringsförmåga

2014-01-23

På grund av champagnes rykte som den perfekta upplyftande vårpirriga festdrycken har alldeles för många missat det faktum att champagne med fördel kan lagras.

Champagnes oerhörda lagringsförmåga är en av de faktorer som skiljer områdets vin från andra distrikt. När man som turist besöker de stora husen får man ofta lära sig att champagne är en färskvara som inte tål lagring efter degorgering. De flesta i Champagne dricker sina gamlingar nydegorgerade, men ett stort antal älskar champagnen åldrad på engelskt vis, det vill säga flera år efter degorgeringen.

Den rikedom som en normaldegorgerad gammal champagne kan uppvisa saknar motsvarighet. Bouqueten är utvecklad och fruktigt rik tack vare den stora mängd estrar och aldehyder som bildats i kontakt med den minimala mängd syre som finns mellan kork och vin.

Även dosagen spelar en viktig roll i utvecklandet av nya aromer vid lång flasklagring efter degorgering. Processen kallas för reaction maillard, vilket innebär att sockret reagerar på aminosyrorna i vinet och ger rostade, honungsaktiga och vaniljlika smaker.

Det är emellertid förenat med viss risk att köpa en riktigt gammal champagne, men har korken hållit tätt och vinet lagrats väl så får man vara med om en vinupplevelse utöver det vanliga. Perfekt åldrade champagner har en honungsaktig, exotisk bouquet med inslag av kaffe och choklad. Smaken blir lätt karamelliserad och rik med en känsla av en ökad sötma. Allra mest fantastiska är de så kal- lade Vinothèquevinerna från Champagnes djupaste gömmor.

Alla viner smakar allra bäst när man dricker dem på den plats de gjorts. Vill man lagra länge trivs vinet bäst om det aldrig flyttas utan ligger på egendomen tills korken lättas. Ingen annanstans är detta mer sant än i Champagne, där vinerna genomgår en andra jäsning i individuella flaskor och jästfällningen konserverar vinet ytterst effektivt.

Gammal champagne direkt från producenterna tillhör vinvärldens mest lagringsbara skatter. Länge var detta något som endast odlarna själva fick avnjuta, men med Bollingers sendegorgerade RD-viner skapades en kommersiell efterfrågan på Vinothèqueviner direkt från producenternas källare.

I dag har många följt efter och ni kommer säkert att notera att väldigt många av mina högst rankade viner bär detta efternamn. Att några kallas Oenothèque, Millésime Rare, Cave Privée, Degorgement Tardif eller just RD är bara olika uttryck för samma sak.

Vinothèque är omöjligt att varumärkesskydda, därför enas i denna samlande benämning även när producenten saknar ett eget namn på den här typen av viner från husets egna samlingar. Vinothèquevinerna är sällan billiga, men den makalösa elegans och brunnsdjupa mognad som dessa skapelser kombinerar är himmelsk.

Richard Juhlin

Chevalier del Arc och

Chevalier de l’Ordre

du Mérite agricole.

Författare till ett antal böcker

om champagne, senast

”En doft av champagne” 

Se mer på The Richard Juhlin Champagne Club,

www.champagneclub.com