« Tillbaka

Trender på Vinexpo i Bordeaux

2014-01-23

2013 ser ut att bli ett svagt år i Frankrike och på flera håll i Europa. Bordeaux 

drabbades av vädrets makter liksom Vouvray i Loire, Chablis och Côte de Beaune.

 

 

Så vad det då dags för Vinexpo igen. Vartannat år sedan 17 år tillbaka står Bordeaux värd för världens största vinmässa. I fem intensiva dagar i juni samlades vinproducenter, importörer och andra för att göra affärer och nosa på nya trender i vinets tecken.

2 400 utställare från 44 länder var representerade. I år var nästan 40 procent av de cirka 50 000 besökarna från andra länder än Frankrike och 3 400 av dem var kineser. Den hungriga (törstiga) kinesiska medel- och överklassen har sedan några år varit aktiv med köp av fina viner och även vinegendomar främst i Bordeaux. På mässan sågs de i intensiva diskussioner med negocianter från framför allt Bordeaux.

För egen del rivstartade jag första dagen på mässan med att prova 70 Chablis Grand Cru, en provning organiserad av Union de Grand Crus de Chablis. Lätt syraskadad i munnen kunde jag och mitt sällskap konstatera att 2011 är ett mycket bra och klassiskt chablisår. Vi såg inte många asiater på denna provning och hoppas på att de inte hittar till Chablis än på ett tag då priserna fortfarande är mycket moderata med tanke på de fantastiska viner denna lilla vinregion gör.

 Utställningshallarna är enorma och det är därför smart att lägga så många möten som möjligt i samma hall för att undvika alltför mycket småspringande från möte till möte. Bokade möten är nämligen vad det handlar om. Vinimportörer söker nya producenter och vice versa. Man underhåller gamla vänskaper och knyter nya kontakter. Den ena tjusiga middagen efter den andra aväts i staden på kvällarna medan lunchen i klassisk fransk stil består av en baguette med kaffe. 

Hade man förmånen att vara medlem i Le Club så kunde man slinka in i deras servering på mässan och få en kaffe och små bakverk samt en chans att få vila benen.

 

Vilka var då årets trender i vinvärlden? Då priserna på de stora Bordeauxslottens viner har skenat iväg och årgång 2012 är ett svagare år så noterade jag en trend att många toppslott på vänstra stranden gör vin under andra etiketter. Inte ett andravin utan ett nytt vin från egendomen med moderatare prissättning, allt för att inte ligga på för stora lager. Nu ser 2013 ut att bli ett av det sämsta åren på länge i regionen sett till både kvalitet och kvantitet. Skörden är den minsta på 40 år, så priserna på 2010 års viner kanske till och med ökar.

Noterades också att fler vinproducenter tänker på miljön och försöker arbeta mer ekologiskt, eller i alla fall med miljötänk från druva till flaska.

 Ordet terroir dyker upp hos nya världens vinproducenter. Uttrycket står för hur miljön i form av jordmån och annat runt vingården påverkar vinet. På flera håll kartlägger man numera vingårdarnas terroir på ett sätt som inte var vanligt förr. 

Allt för att höja kvaliteten och för att kunna möta en alltmer kräsen vinsmak.

Ämnet ”dåligt vinår?” var på allas läppar. Året har varit besvärligt för vinodlarna i Europa. Bordeaux var drabbat av vädrets makter. Halva Vouvray i Loire haglade bort i mitten av juni och hagel drabbade även Chablis och Côte de Beaune. 2013 ser alltså ut att bli ett svagt år i Frankrike liksom på flera håll i Europa. Vi håller tummarna för att resultatet ska bli så bra som möjligt. 

 

Lotta Lindskog 

Sommelier på Vinkällaren Grappe