« Tillbaka

Vinauktioner i världen

2014-01-23

Nya marknader innebär nya köpmönster vilket kan exemplifieras i Asien 

där varumärket är en stark köpfaktor och årgångars betydelse får mindre vikt.   

 

Vinauktioner världen över och här hemma i Sverige omsätter cirka 10 procent av andrahandsmarknaden för fine wine. Av denna del står den asiatiska marknaden för närmare hälften. Om vi tittar på urvalet för vin så handlar det i mångt och mycket om rött vin från Bordeaux, det vill säga vin med lång dricktid. Ett bordeauxvin kan följas under många decennier och är drickvänligt både som ungt och moget. Med andra ord idealiskt att köpa lådvis av för att lägga i källaren.

Andrahandsmarknaden för vin har ökat snabbt de senaste åren och till stor del beror detta på nya marknader där Asien och i synnerhet Kina påverkar starkt. Nya marknader innebär också nya köpmönster vilket kan exemplifieras i Asien där varumärket är en stark köpfaktor och årgångars betydelse får mindre vikt.  

Det dyraste vin som någonsin sålts på en auktion internationellt är årgång 1869 av Ch. Lafite-Rothschild. I oktober 2010 gick tre buteljer för omkring 1,5 miljoner kronor styck på Sotheby’s i Hong-Kong. De tre flaskorna köptes av samma asiatiske person genom telefonbud. Över 2 000 flaskor med ett årgångsspann på 139 år från slottet hade skeppats direkt från källaren i Pauillac till auktionen i Hong-Kong.

Det tidigare prisrekordet (105 000 pund) för en enskild flaska vin innehas av samma slott för årgång 1787. Detta vin såldes på Christie’s i London 1985 och i klubban höll Michael Broadbent MW. Den forne amerikanske presidenten Thomas Jeffersons initialer fanns ingraverade i flaskan. Dock har flaskans autencitet diskuterats och starkt ifrågasatts. Mer om detta finns att läsa i boken ”The Billionaire’s Vinegar” av Benjamin Wallace som gavs ut 2008. Vinets lagringshistorik och vem som ägt vinet, proveniensen, har betydelse för priset.

En stor källare från musikern Chris de Burgh som de flesta förknippar med 80-talshiten ”The Lady in red” klubbades på Christie’s i London 2011. Sångaren hade en magnifik källare med många fina bordeauxvertikaler och började bli så fäst vid vinerna att han hade svårt att dricka från källaren. Därför ville han sälja sin samling så att någon annan skulle kunna få njuta av vinet. I samlingen fanns en vertikal med 62 magnumbuteljer av Ch. Mouton-Rothschild som klubbades för 155 250 pund. Eftersom hans fru och dotter föredrar att dricka vitt vin och med tanke på att utropspriset för alla viner var 200 000 pund och det klubbade priset 345 000 pund kan man lugnt konstatera att han gjorde en god affär. 

Den 30-31 maj i år sålde den franske presidenten François Hollande delar av Elyséepalatsets vinkällare. Drickmogna viner fick gå under klubban med avsikt att bättra på den ansträngda ekonomin. Många klassiska viner såldes till höga priser på grund av den fina proveniensen.  Årgång 1990 av Ch. Pétrus klubbades för 50 000 kr med utropspris 20 000 kr. Alla flaskor bar ett sigill med inköpsdatum samt intyg på att de lagrats i presidentens källare. Källaren som etablerades 1947 har idag cirka 12 000 flaskor.

Primörförsäljningen av bordeauxviner är idag omdiskuterad och många väntar på ett bakslag med prisfall. Nyligen deklarerade Ch. Latour att årgång 2011 är den sista som säljs en primeur. Enligt direktören Frederic Engeler så kommer Ch. Latour och dess andravin Les Forts de Latour framöver att säljas till négocianter när de är klara att dricka. Under det senaste decenniet har Latour minskat allokeringen av primörviner.

 

Maria Collsiöö

Sommelier på Vinkällaren Grappe 

samt av Sveriges Handelskamrar förordnad 

värderingsman för vin