NYHETSBREV - DECEMBER 2018
 

Vinkällaren Grappes Nyhetsbrev

 

ÖPPETTIDER UNDER JUL- OCH NYÅRSHELGERNA

ÖPPETTIDER I JUL

Lördag 22/12  12.00 - 18.00

Söndag 23/12 

Stängt

Julafton 24/12 (måndag)

Stängt

Juldagen 25/12 
(tisdag)

Stängt

Annandag jul 26/12
(onsdag)

Stängt

Torsdag 27/12

12.00 - 22.00

Fredag 28/12

12.00 - 22.00

Lördag 29/12

12.00 - 18.00

Söndag 30/12

Stängt

Nyårsafton 31/12 (måndag)

Stängt

Nyårsdagen 1/1
(tisdag)

Stängt

Onsdag 2/1

12.00 - 18.00

Torsdag 3/1

12.00 - 18.00

Fredag 4/1

12.00 - 18.00

Trettondagsafton 5/1 (lördag)

12.00 - 18.00

Trettondagen 6/1

Stängt

 

 


VINTRANSPORTER TILL VINKÄLLAREN GRAPPE

Under december månad ordnas vintransporter från Systembolaget i PK-Huset till Vinkällaren Grappe följande tisdagar: den 11/12, och den 18/12. Nästa leverans sker sedan onsdagen den 2:a januari 2019. Därefter återgår levernaserna till att ske varje tisdag. Se till att ha gjort Dina inköp senast dagen innan leveransdagen.


RUTINER FÖR DIG MED LÅDFÖRVARING INLÄMNING AV LÅDOR:

1-8 lådor lämnas in på Vinkällaren Grappe på Grevgatan 5 under ordinarie öppettider.

Inlämning av partier fler än 8 lådor sker direkt i Frihamnen, Magasin 6 efter förbestämt möte:
info@grappe.se

UTHÄMTNING AV LÅDOR:

Uttag av 1-8 lådor finns för avhämtning på Vinkällaren Grappe på Grevgatan 5 från klockan 17.00 varje tisdag. Det går bra att beställa fram lådor till och med stängning av Grappe på lördagar klockan 18.00 för hämtning tisdagen efter.

OBS! Sista beställning för att kunna hämta ut viner under till jul och nyår är lördagen den 15/12 och vinerna finns då att hämta från 17.00 tisdagen den 18/12.

Uthämtning av partier fler än 8 lådor sker direkt i Frihamnen, Magasin 6 efter förbestämt möte:
info@grappe.se


DOFTER

Tänk på att informera Dina gäster om att inte bära parfym eller rakvatten när De besöker oss i källaren. Starka dofter, även om de är angenäma, gör det svårare att uppleva nyanser i vinerna.

ANGÅENDE POÄNGSYSTEMET FÖR MÅNADENS NYA VINER

 Skalan går upp till 20 och de olika poängen symboliserar följande.

20 - Ett enastående mästerverk inom sin genre. Det bästa av de bästa från de bästa årgångarna. 

19 - Ett mästerverk inom sin genre. Enastående balans, komplexitet och ursprungstypicitet.

18 - Ett vin som höjer sig ännu en nivå över snittet. Utomordentlig balans, intensitet, typicitet och personlighet.

17 - Ett vin av en kvalitet långt över snittet i genren. Utmärkt balans, intensitet eller en riktigt spännande personlighet.

16 - Ett vin som utmärker sig i sin genre. Bättre balans, intensitet eller helt enkelt en mer spännande personlighet än genomsnittet.

15 - Ett genomsnittligt vin i sin genre. Viss typicitet och balans men det finns troligen mer spännande alternativ. 

14 - Ett vin som om än är balanserat är lite intetsägande och det förmodligen finns bättre alternativ till.  

13 - Ett vin med viss brist på balans och troligen störande inslag på gränsen till en eller annan defekt. Även enkla godisartade viner som i princip helt saknar druv- och/eller ursprungskaraktär.

12 - Ett obalanserat vin. Lider troligen av uttalade defekter. Även enkla godisartade viner som helt saknar druv-, stil  och ursprungskaraktär. 

Ett (+) efter vinet indikerar att det finns en sannolikhet att det kommer kvala in i en högre poänggrupp med mer mognad.

Ett (-) indikerar att någonting i vinets personlighet kanske inte är helt i balans, och att det kanske bör undvikas av någon som har svårt för just den typen av karaktär. Exempelvis en väldigt hög syra, sträva tanniner eller en aning av någon kontroversiell aromkaraktär.

 

Så har det blivit dags för 2018 års sista nyhetsbrev. Nu på fredag kommer årets sista släpp av små partier. Släppen kommer åter först i januari. I skrivande stund arbetar vi också på Vinkällaren Grappes vårprogram för 2019. Under Valven är planerad att dyka upp i brevlådan under andra halvan av januari, men senast den 17:e december kommer vårens lördagsprovningar vara satta utifall någon har julklappsrelaterade planer på den fronten.

Apropå julklappar vill vi också meddela att det ännu finns några enstaka platser kvar till vårens grundkurs i vin som börjar redan den 8:e januari. Det blir som vanligt tio tillfällen med vinprovning som sedan avslutas med ett teoretiskt prov för möjligheten att erhålla certifikatet WSET Level 2 in Wines & Spirits. Önskar du mer information får du gärna skicka ett mail till niklas@grappe.se

Det är dessutom ett fåtal provningar kvar under detta år. Nu på fredag blir det säsongsfinal för fredagsprovningarna. Anton Weström kommer att hålla i provningen och i vanligen ordning kommer 5-6 favoriter från dagens släpp av små partier att presenteras.

Det finns också några platser kvar till årets sista lördagsprovning som går av stapeln den 15/12. Det blir som vanligt starkvinstema på provningen, men denna gång får teorin stå tillbaka lite för det praktiska. Vi kommer att bekanta oss med de viktigaste starkvinsstilarna genom att para ihop dem med olika tilltugg och rätter. Det blir tre dryga timmar fyllda med goda viner varav några som vanligt är åldrade rariteter. Provningen börjar klockan 12.00 och håller på till ca 15.30.

Vi ses i källaren!
Niklas Bergqvist
SommelierNYHETSSLÄPP AV SMÅ PARTIER FREDAGEN DEN 7:e DECEMBER

Ett av årets mest spännande webbsläpp inledde vid 10.00 i förmiddags decemberlanseringen. I fredagens släpp kommer ytterligare ett flertal intressanta viner. Givet helgernas festpräglade natur kommer förstås många mousserande viner. Det är en samling med ovanligt tillgängliga viner som, trots att de flesta skulle må bra av längre fortsatt lagring, också smakar riktigt bra redan nu.

Det är rejält skilda stilar av vin, med allt från stram Blanc de Blancs så som Salon 2007 till betydligt mer nötiga Comme Autrefois och dessutom bra viner från andra distrikt, däribland en Cava Gran Reserva 2013 från Gramona och Ca’ del Boscos lagrade prestige-franciacorta Annamaria Clementi.

Ett vin som ingen bör missa är Henriots 2008. För den som inte är intresserad av prestigeviner med fyrsiffriga prislappar får man här ett utomordentligt bra vin, emedan den som egentligen är mer intresserad av de mer exklusiva vinerna ändå har en riktigt bra brukschampagne som man utan problem kan glömma i källaren i några år.

Bland de vita som är för konsumtion inom en nära framtid kommer bra basviner av bland annat riesling och grüner veltliner från toppnamn som Keller, Dönnhoff och Schloss Gobeslburg och en lite ambitiösare men ändå tillgänglig riesling från Bründlmayer.

Den som jagar mer udda druvor bör inte missa Roero Arneis från Matteo Coreggia och Malvasia från Birichinio. Arneis är en vit druva av lite mjukare och fruktigare slag som ibland går under namnet Nebbiolo Bianco. Den har inget släktskap med Piemontes mest famösa röda druva, men lär förr i tiden ha planterats bland Nebbiolo-stockarna, då dess druvor mognade före Nebbiolo och därmed höll hungriga fåglar borta från de mer prestigefulla rödvinsdruvorna. Idag finner man framförallt druvan i Roero, som ligger mitt för Barolo, norr om floden Tanaro. Stilen är mjukt fruktig och behaglig.

Malvasia är ett av världens vanligast förekommande druvnamn. Det lär finnas minst 15 olika druvor med namnet i Italien och ytterligare ett dussin i Spanien, men namnet återkommer i de flesta vinproducerande länder. De flesta druvorna har inget som helst släktskap och förvirringen kring dem är nästintill total.

Anledningen till namnets popularitet kan härledas till senmedeltiden och renässansen, och Venedigs storhetsperiod inom vinhandeln. Namnet lär vara en venetiansk tolkning av grekiska Monemvasia, en stad på Peloponnessos-halvön från vilken man köpte ett ryktbart vin. Stilen blev så populär att den blev nästintill synonym med vin. Vinbarer kallades Malvasie och många druvor fick olika namn på temat. Eftersom de flesta helt saknar släktskap kan vi egentligen inte förvänta oss något särskilt av ett vin som endast bär namnet Malvasia. Det inbegriper allt från ytterligt neutrala sorter som Malvasia Bianca di Candia och Malvasia Bianca Lunga till påtagligt aromatiska varianter som Malvasia di Lipari, Malvasia di Candia Aromatica och Malvasia Moscata.

Gissningsvis är det den sistnämnda som förekommer i vinet från Birichino. Det kommer från Kalifornien och här är just Malvasia Moscata vanlig. Druvan var tidigare mycket vanlig i Piemonte, framförallt i Asti-trakterna. Fram till vinlusens härjningar lär den varit betydligt mer utbredd än Moscato Bianco som sedan kom att ersätta den. Stilen är aromatisk och som namnet antyder inte alldeles olik Moscato/Muscat, men bjuder kanske något större fräschör. Jag skall villigt erkänna att jag väldigt sällan hittar ett bra användningsområde för torra aromatiska viner, men det kan ju för den sakens skull vara kul att prova druvan. Personlighet saknas inte.

Det kommer också en fin och framförallt fint mognad vit bourgogne från Pouilly-Fuissé i Mâconnais. Det är inte den mest storslagna vita bourgognen, men givet att det är fullmoget tycker jag ändå att det väl försvarar sitt pris.

Har man inget emot att vänta några år är Olivier Leflaives Meursault Les Clous en annan rekommendation och August Kesselers Rüdesheimer Berg Schlossberg kommer inte göra någon rieslingälskare besviken. En bra halvtorr variant från Mosel kommer också: Zeltinger Sonnenuhr från Selbach-Oster. Dessutom kommer en fin men lite återhållen italienare i kraftfull men frisk stil av druvan Verdicchio från Castelli di Jesi i Marche.

Bland de röda lagringsvinerna kommer två riktigt bra cabernet-viner av mer exklusivt slag. Dels Mayacamas (2013) från Mt. Veeder i Napa Valley och Toscanas främsta tolkning av druvan, Sassicaia (2015). För en bråkdel av priset får man också utmärkta andravinet Guidalberto (2016). Alain Graillots Crozes-Hermitage är som vanligt lovande för lagring och fortfarande kvar på en prisnivå som de flesta av konkurrenterna redan passerat med råge.

Vill man istället ha något som är redo för konsumtion finns ett flertal alternativ. Den som gillat rejält moget bör inte missa 1981 Montecillo Gran Reserva Selección Especial, men även Faustino I 1995 är långt bättre än den frostade flaskan antyder. Det finns flera andra viner som är av intresse och som bör passa de flesta gommar.

Starkvinerna till sist. Churchill’s 2011 Vintage Port återlanseras till lägre pris. Ett riktigt fynd för den som gillar portvin, men det är förstås ett par decennium kvar innan det kommer bjuda upp till dans. Betydligt godare nu är Banyuls-vinet Cuvée Thérèse Reig från Dom. de la Rectorie. Starkvinsfantasten bör heller inte missa Marco de Bartolis Marsala Superiore 10 Anni. Ett av mycket få bra exemplar av sicilianska starkvinet Marsala som finns att få tag på. Vinet påminner ganska mycket om Madeira, men är något mer fruktigt och inte fullt lika syrligt. Det har en nivå av sötma någonstans mellan Sercial och Verdelho. Det är sålunda bäst till lufttorkad skinka, lagrade nötiga ostar (gärna syrlig farmhouse cheddar) eller torkad frukt och nötter. Ett italienskt alternativ att njuta under julen.

Det kommer förstås också ett flertal intressanta viner som inte ställdes fram till provning, däribland: Dom Pérignon P2 2000, Henriot’s nya Cuvée Hemera 2005, Graham’s Vintage Port 2016, Château Langoa-Barton 2008, Antinori’s Solaia 2015, Alain Graillots La Guiraude 2015 och ett flertal viner från Gaja och Réne Rostaing och Dom. de la Côte. Dessutom kommer ett flertal viner som skulle lanserats i förra släppet, exempelvis vinerna från Ronchi di Cialla.


 

MOUSSERANDE VIN - Att dricka

      Lagringstid Pris Poäng
91228
Helbutelj
2013 Royale Réserve Non Dosé, Philipponnat
Champagne, Frankrike
Något utvecklad, lite lätt boket äpplig. Faller inte allt för mycket i Non Dosé-fällan. Syran och frukten känns förhållandevis mogen.
2018-2020 399 16
90666
Helbutelj
2012 Blanc de Blancs Millésime, Vincent Joudart
Champagne, Frankrike
Klart lättare och mindre koncentrerad i stilen än vinerna övriga årgångschampagner i provnnigen. Relativt bred och fruktig för BdB initialt, men syran gör avslutet friskt om än inte jätte-strukturerat.
2020-2024 396 16.5
97014
Helbutelj
  Cuvee Prestige, Ca' del Bosco
Franciacorta, Lombardiet, Italien
Stiltypisk. Inte alls lika intensiv och komplex som Annamaria Clementi, men bjuder liknande balans av lite mognare frukt, mineralitet och viss krämig jästighet. Den lite lägre syran (jämflrt med Champagen) gör att jag personligen skulle föredra ge vinet lite mer utveckling och använda det till mat snarare än aperitif.
2018-2021 279 16
90628
Helbutelj
2008 Annamaria Clementi, Ca' del Bosco
Franciacorta, Lombardiet, Italien
Fet och gulfruktig, med rejält av autolytiska toner med begynnande rostad karaktär. Ostron, svamp och honung och en liten skugga av petroleum. Bred och gräddig utan att vara klumpig. Komplex. Inte alls som champagne, men mycket bra bubbel.
2018-2024 849 18.5
97064
Helbutelj
2012 Millesimato Pas Dosé, Contratto
Italien
Väldigt jästig och påtagligt svampig. Något bekymmersam rökig reduktion. Intensiv, men växer lite i munnen. Lagring skulle kunna ge bättre balans, men möjligen göra vinet än grövre.
2018-2021 189 15.5(+/-)
97065
Helbutelj
2013 Imperial Brut Gran Reserva, Cava Gramona
Cava, Katalonien, Spanien
Mycket ren och snygg med tillbakahållen solmogen päron och persikofrukt, gräddig jästighet, en aning av gummi. Balanserar intensitet och fräschör utmärkt om än i distinkt Cava-stil utan försök till tidig skörd för att försöka härma champagne. Mycket bra Cava.
2018-2021 199 16.5

VITT TORRT VIN - Att dricka

      Lagringstid Pris Poäng
90506
Helbutelj
2017 Grüner Silvaner Trocken, WG Keller
Rheinhessen, Tyskland
Friskt päron- och grapefruktaromatisk stil med en aning av tallbarr och rökighet. Krispig munkänsla med bra balans av jästig kropp och frisk syra. Bra längd och mer substans än bara fruktaromatik. Bra.
2018-2022 153 16
90514
Helbutelj
2017 Riesling Trocken, WG Keller
Rheinhessen, Tyskland
Välgjord, snygg och mycket stiltypisk, med diskreta toner av vit persika, äpple och lime. Relativt tillgänglig, och föredömligt befriad från godispäron trots mycket ung. Kan med fördel lagras några år.
2018-2021 168 16
96132
Helbutelj
2017 Riesling Trocken, WG Hermann Dönnhoff
Nahe, Tyskland
Något lättare och stramare än vinet från Keller. Betydligt mer pärongodis i doften, men krispig äppelfrukt, limeskal och vitblommighet finns undertill. Bör få 6-12 månader för att vädra bort pärongodiset, i övrigt mycket bra.
2019-2021 163 15.5(+)
95116
Helbutelj
2014 Chablis Premier Cru Mont de Milieu, Laroche
Chablis, Bourgogne, Frankrike
Något utvecklad. Smörigheten börjar bli rätt framträdande. Relativt aromatisk för att vara chablis. Har balans av alla komponenter, men är inte ett jättespännande alternativ i prisnivån.
2018-2021 399 16.5
95099
Helbutelj
2016 Bourgogne Chardonnay Vieilles Vignes, Dom. Pierre Labet
Bourgogne, Bourgogne, Frankrike
Först unken och i behov av luft. Samtidigt rätt påtagligt gul i frukten och något mandel och nöttonad. Lite Jura-liknande brådmognad. Gott, men rätt långt från vad den brukar vara.
2018-2020 289 16
90660
Helbutelj
2016 Le Clos du Ch. de Puligny-Montrachet, Ch. de Puligny-Montrachet
Bourgogne, Frankrike
Stabilt och välgjort i lite mer återhållsam och mineralisk stil, med toner av ostron. Ekologiskt
2018-2022 299 16
90462
Helbutelj
2016 Côte de Nuits-Villages Les Monts de Boncourt, R. Dubois & Fils
Côte de Nuits, Bourgogne, Frankrike
Rejält ekad och lite klumpig chardonnay-stil som oftast lyckas bättre i varmare delar av världen.
2018-2021 199 14.5
90600
Helbutelj
2008 Pouilly Fuissé Les Vieux Murs, Maison Jean Loron
Mâconnais, Bourgogne, Frankrike
Påtagligt utvecklad, fet men diskret gul frukt, smör, nötter och kryddiga fat. God och i tilltalande mognadsfas som det helt klart är värt att betala extra för. Klart godast nu av de alternativ som erbjuds.
2018-2020 319 16
95922
Helbutelj
2017 Gobelsburger Ried Steinsetz Grüner Veltliner, Schloss Gobelsburg
Kamptal, Niederösterreich, Österrike
Lätt nejlikekryddig, jästig och lite fet doft med inslag av grape, moget päron och en aning av peppar. Balanserad, om än i lite fetare stil.
2018-2020 189 16
95577
Helbutelj
2017 Zöbinger Ried Heiligenstein Erste Lage Riesling, WG Bründlmayer
Kamptal, Niederösterreich, Österrike
Lite fruktigare och mjukare i stilen än fjolårets lansering, med mer av williamspäron och diskret stenfrukt på toppen av grape- och limezest. Bör ändå lagras något för bästa utdelning, men samtidigt god och tillgänglig redan nu.
2018-2023 239 16.5
97074
Helbutelj
2017 Roero Arneis, Matteo Correggia
Roero, Piemonte, Italien
Söt och lätt bakad äpplefrukt samsas med en aning av persika och körsbärsblom. Välgjort och druvtypisk i rätt mjukt fruktig men inte klumpig stil. Bra.
2018-2020 129 15.5
99305
Helbutelj
2016 Taleia, Castell D'Encus
Costers del Segre, Katalonien, Spanien
Tydligt men ej överdrivet Sauvignon-aromatisk i solmognare stil med välhanterad kryddig ek. Bra balans mellan kropp och syra i Bordeaux-inspirerad stil. Bra!
2020-2024 249 16.5(+)
96280
Helbutelj
2015 Malvasia, Birichino Wines
Monterey, Central Coast, Monterey County, USA - Kalifornien
Rejält aromatisk. Tallbarr, bergamott och lätt oljig. Även en aning rosenvatten. Oljigheten går till viss del igen i munnen, men beska och viss syra rensar upp. Möjligen mer roligt än något annat, men i har rätt bra balans för att vara en aromatisk stil.
2018-2020 149 15.5

RÖTT VIN - Att dricka

      Lagringstid Pris Poäng
90205
Helbutelj
2016 Hautes-Côtes de Nuits, Dom. Gros Frère et Soeur
Bourgogne Hautes-Côtes de Nuits, Bourgogne, Frankrike
Påtagligt med naturvins-vibbar. Antingen har man tagit en kovändning vinmakningsmässigt eller så har det gått riktigt snett här. Två flaskor provade. Gillar man saftig bärfrukt med rejält av häst, stall, cider, fruktvinäger finns dock inte jättemycket att invända mot (åtminstone i nuläget).
2018-2019 259 15(--)
90469
Helbutelj
2017 Côte de Brouilly l'Héronde, Dom. Chasselay
Beaujolais, Bourgogne, Frankrike
Lätt olivspadstonat mjölkig, och aningen rustik doft med rikligt av saftig mörk frukt. Inte så parfymerad som vissa, men heller inte särskilt strukturerad. Helt ok. Ekologiskt
2018-2021 179 15.5
95145
Helbutelj
2017 Morgon Corcelette, Dom. Louis-Claude Desvignes
Beaujolais, Bourgogne, Frankrike
Mer parfymerad, med rödare och syrligare frukt och tydligare blommighet. Inte så pepparkryddig och örtig som många(avstjälkad!?). Stramare och friskare än l'Heronde. Inte heller särskilt strukturerad. Bra.
2018-2022 179 16(-)
90292
Helbutelj
2016 Cercius, Vignoble Michel Gassier
Côtes-du-Rhône, Rhônedalen, Frankrike
Mycket intensiv hallonsyltig doft med inslag av fikon. Som vanligt mycket vin för pengen om man gillar syltintensivt och har överseende med hög alkohol. Löser den bättre än många mer "ambitiösa" viner.
2018-2020 139 15.5
91112
Helbutelj
2015 Ch. Jean Faux Sainte-Radegonde, Ch. Jean Faux
Bordeaux Supérieur, Bordeaux, Frankrike
Mycket fruktintensiv, diffust syltig. Alkoholvarm, med aggressiv och alkoholförstärkt tannin. Känns mer Provence än Bordeaux. (Vill man istället ha ett riktigt bra vin från Provence finns Ch. de Vignelaure 2008 på hyllorna i många butiker i landet för ynka 229 kr). Ekologiskt
2018-2022 199 14
99113
Helbutelj
2017 Khayyâm, Mas de Libian
Côtes-du-Rhône, Rhônedalen, Frankrike
Rejält reduktiv. Unket köttig och bränt gummi. Behöver mängder av luft, vilket jag tyvärr inte hann med att ge den. Ekologiskt
? 159 ?
90688
Helbutelj
2015 Lirac, Alain Jaume - Dom. du Clos de Sixte
Lirac, Rhônedalen, Frankrike
Mindre chock-fruktig än Cercius. Men integrerar alkoholen sämre och blir därför mer uttorkande, bitter och ihålig efter en initialt mer klassisk fruktattack. Det finns fortfarande många bra alternativ från tidigare släpp på hyllorna. Ekologiskt
2018-2021 159 15(-)
95949
Magnum
2015 Châteauneuf-du-Pape, Dom. Chante Cigale
Châteauneuf-du-Pape, Rhônedalen, Frankrike
Stabilt och välgjort. Ursprungstypiskt. Lämnar en del att önska i fråga om komplexitet och struktur gentemot appellationens bättre viner, men här finns bra koncentration som hanterar alkoholen utan att det hela blir för tungt eller klumpigt. Skulle tjäna på kortare lagring.
2020-2023 579 16.5
90486
Helbutelj
2015 Spätburgunder S, WG Keller
Rheinhessen, Tyskland
Lite platt torkad och kokt doft med påtagligt av jordgubbar. Aningen örtig. Munnen har viss struktur, men frukten vill inte riktigt vara med. Känns inte alls igen. En dålig flaska, fas eller årgång. Den som köper får se.
2020-2024? 349 15.5(+/-)
95793
Helbutelj
2014 Barolo, Az. Agr. Conterno Diego
Barolo, Piemonte, Italien
Örtigare och mer sluten i doften än Massolino. Tanninen står ut mer mot avsaknad av frukt. Kanske kan ge mer på viss sikt.
2018-2024 269 15(+)
95810
Helbutelj
2013 La Court, Michele Chiarlo
Nizza, Piemonte, Italien
Mörk diffus frukt och rätt påtagligt med rostad ek. Med lite luft kommer mer frukt fram. Ett litet + i kanten för att syran gör slutintrycket relativt fräscht trots mörk frukt, alkohol och ek. Välgjort, men lite anonymt.
2018-2024 289 16.5
95874
Helbutelj
2015 Rosso di Montalcino, Marchesi Antinori - Pian delle Vigne
Rosso di Montalcino, Toskana, Italien
Relativt mörkt körsbärsfruktig, aningen dämpad, men ändå Sangiovsese-typisk doft. Ambitiöst i prisnivån med relativt intensiv frukt som balanserar tannin relativt bra. Till mat eller för några års lagring.
2018-2023 159 15.5
90102
Helbutelj
2016 Le Difese, Tenuta San Guido
Toskana, Italien
Syrligt rödfruktig, men med behagligt syltad känsla och en aning av mörkare plommonfrukt och viss örtighet. Har motstånd i form av syra och tannin. Definitivt mycket bra i prisnivån, men skall nog inte ligga jättelänge, så man bör uppskatta lite motstånd.
2018-2022 179 16
90508
Helbutelj
2016 SiurAlta Rouge, VINS NUS Alfredo Arribas
Montsant, Katalonien, Spanien
Vild, lätt animalisk och tydligt olivspadstonad doft med saftig mörk och lite diffus frukt. Lätt kärvhet och bitterhet är motpol till frukten. Rätt gott som rustikt bordsvin betraktat.
2018-2019 199 15(--)
90656
Helbutelj
2016 Finca l'Argatà, Cellers Joan d'Anguera
Montsant, Katalonien, Spanien
Mjukare, syltigare och mer röd i frukten än SiurAlta. På ett sätt rätt elegant, men har lite problem att möta upp mot alkoholen. Känns som Grenache spetsad med Amaro. Kanske blir bättre när stjälkbitterheten lägger sig, om inte de mer rustika dragen i bakgrunden blir allt för framträdande då. Ekologiskt
2018-2022 279 15.5(+/-)
95959
Helbutelj
1981 Gran Reserva Selección Especial, Osborne Selección
Rioja, Spanien
Fullmogen, mycket klassisk och elegant körsbär- och jordgubbsfruktig rioja med mängder av mognadstoner i form av läder, multnade löv, tobak och bränt socker. Fatkryddig, men inte vanilj/krondillskarikatyr som en enkel Gran Reserva. Definitivt i utförsbacke, men det lär gå mycket långsamt. Flaskvariation spelar förstås också in. Saknar intensiteten hos riktig topp-rioja, men har fin komplexitet och ett i sammanhanget larvigt lågt pris.
-2018 339 17.5(-)
90376
Helbutelj
1995 Faustino I Gran Reserva, Bodegas Faustino
Rioja, Spanien
Mörkare och klart grövre, kantigare och lite träigare än Montecillo Gran Reserva Selección Especial 1981. Behöver lite luft. En bra årgång av vinet.
2018-2024 279 16.5(-)
90200
Helbutelj
2001 Gran Reserva, Bodegas Valdemar
Rioja, Spanien
Å ena sidan mer fruktintensiv, men med en mindre smickrande oxidationston än de äldre vinerna. Tunnare och träigare i smaken. Ok, men de andra alternativen klart bättre.
2018-2020 299 15.5(-)
99447
Helbutelj
2016 Le Petit Baal, Dom. de Baal
Libanon
Solmogen, sötaktig frukt med rejält av torkade fikon, ekkryddighet och brist på fräschör. Vin Doux Naturel för Viktväktarna?!
2018-2020 199 14.5(-)
99329
Helbutelj
2014 Antle Vineyard Pinot Noir , Birichino Wines
Chalone, Central Coast, Monterey County, USA
Intensiv och med relativt mycket textur (om än inte så mycket struktur) men i övrigt förvånansvärt godisfruktig. Inte dåligt, men gör inget större intryck än vad den klart modestare prissatta versionen som kommit tidigare gjort.
2019-2023 379 16
95901
Helbutelj
2017 Pinot Noir, Innocent Bystander
Yarra Valley, Victoria, Port Phillip, Australien
Modernt australien-typisk. Syrlig hallon- och körsbärssyltig, med rätt påtaglig stjälkighet (malört). "Lightish", men kunde vara mer "moreish".
2018-2019 159 15
95443
Helbutelj
2015 Icona Cabernet Sauvignon, Alpha Box & Dice
McLaren Vale, South Australia, Fleurieu, Australien
Märklig chockintensiv doft av smörkola och fil med flyktig överton. Långt ned under det möjligen lite svartvinbärskarameller och paprika. Munnen obehagligt torr och bitter med helt ointegrerad ek.
? 275 ?
95617
Halvbutelj
2014 McRae Wood Shiraz, Jim Barry
Clare Valley, South Australia, Mt. Lofty Ranges, Australien
Något utvecklad, med en aning av tjärapastill och eukalyptus över klassisk Shiraz-frukt i lite elegantare men ändå kraftfull tappning. Fyllig, silkig och välbalanserad med välhanterad tannin och ek. God nu och kan lagras. Bra!
2018-2024 229 17
90245
Helbutelj
2012 Cuvée Alexandre Merlot, Lapostolle
Colchagua, Central Valley Region, Rapel Valley, Chile
Sötfruktig, något utvecklad och mjuk merlot med viss nyansrikedom. Inte särskilt chilensk (cassis/grönhet) om än fortfarande lite generösare nya världen-stil. Välbalanserad ändå.
2018-2022 239 16

PORTVIN - Att dricka

      Lagringstid Pris Poäng
95898
Helbutelj
1997 Churchill's Vintage Port, Churchill Graham
Porto, Norte, Portugal
Inte alls lika övertygande som 2011. Inte så koncentrerad eller nyanserad. Förstås trevligt med utveckling, men ex. finns Fonseca Guimaraens fortfarande på hyllorna som ett klart bättre alternativ.
2018-2024 899 16.5

MARSALA - Att dricka

      Lagringstid Pris Poäng
91213
Halvliterbutelj
  Marsala Superiore 10 Anni, Marco de Bartoli
Marsala, Sicilien, Italien
Medvetet oxiderad doft med inslag av torkade aprikoser, inlagda citroner, en aning av apelsin, knäck, nötter och örter. Behaglig sötma som balanseras av nötig knäckighet och fräsch syra. Mycket nyanserad och lång. Påminner lite om Madeira, men är något mer fruktaromatisk och har lägre med ändå fräsch syra. Mycket bra, men prismässigt i svår konkurrens med andra (än mer) underprisade starkviner.
  499 17.5

MOUSSERANDE VIN - Att lagra

      Lagringstid Pris Poäng
90355
Helbutelj
2004 Comme Autrefois Brut, Françoise Bedel & Fils
Champagne, Frankrike
Något oxidativ, lätt sherrytonad stil, med sympatisk utveckling. Viss bredd, tyngd och nötig krämighet, men torr nog för att bli rejält frisk och har fin precision. Mycket bra i sin stil. Ekologiskt
2018-2024 799 18(-)
90429
Helbutelj
2007 Salon , SalonDelamotte
Champagne, Frankrike
Stiltypisk BdB, lite återhållen, nästan försynt doft med krispig och fräscht parfymerad äpple- och citrusfrukt och diskret blommighet. Mycket ren och snygg för att vara 2007, med imponerande lite drag av utveckling. Samtidigt rätt tillgänglig för att vara Salon. Ett mycket gott vin, men en aning mer exhibitionism kan ju vara klädsam i den här prisklassen?!
2021-2030 3999 17.5(++)
99065
Helbutelj
2008 Brut Millésimé, Champagne Henriot
Champagne, Frankrike
Grövre, kraftfullare och mer direkt i stilen än Salon. Har exemplarisk syra och fräschör trots det. Varken den mest finstämda eller mest polerade stilen, men har gott om energi och komplexitet och även fast det redan är gott lär det bli än mycket bättre på sikt.
2021-2026 599 18
95120
Helbutelj
2009 Clos des Goisses, Philipponnat
Champagne, Frankrike
Något utvecklad. Än mer tät och kraftfull än Henriot 2008. Klarar koncentration utan att bli klumpig. Redan rätt tillgänglig och god, men skulle fortfarande tjäna (mycket) på lagring. Mycket bra.
2021-2026 1599 18
90644
Helbutelj
2013 Brut Vintage, Deutz
Champagne, Frankrike
Stramare, friskare och med mindre uppenbar dosage än fjolårsupplagan. Inte riktigt samma koncentration. Snyggt och välgjort i klassisk stil, men ännu rätt oförlöst. Bra.
2020-2029 599 17(+)
90464
Helbutelj
2005 Rosé, Charles Heidsieck
Champagne, Frankrike
Utvecklad, nyanserat Pinot-bärigt på en lätt smörig och karamelliserad botten. Rätt krämig och bred, men både frukt och syra bidrar till elegans och aptitretande fräschör. Ändå mer matvinsorienterad. Mycket bra.
2018-2026 829 18

VITT TORRT VIN - Att lagra

      Lagringstid Pris Poäng
90456
Helbutelj
2015 Meursault Les Clous, Olivier Leflaive
Côte de Beaune, Bourgogne, Frankrike
Skolboksexempel av vit bourgogne med fin balans av frukt, smörighet, jästighet och fat. De senare behöver några år för att sjunka in i helheten. Mycket gott och bra, om än med pris därefter.
2020-2025 669 17
90408
Helbutelj
2016 Rüdesheimer Berg Schlossberg Alte Reben, August Kesseler
Rheingau, Tyskland
Jasminblommig och elegant saftig men krispig stenfrukt. Bra grepp, om än restsötman sticker ut en aning för tillfället. Dock inte mer än att det kommer gå in med tiden (om det är viktigt…). Mycket bra.
2021-2030 349 17(+)
99258
Helbutelj
2015 Vigna Il Cantico della Figura, Andrea Felici
Verdicchio dei Castelli di Jesi, Marche, Italien
Druvtypisk, lätt aromatisk syrlig frukt med dragning åt passionsfrukt och havtorn, en aning bivax och jästig fetma. Ganska kraftfull, med rätt rejält grepp och textur i munkänslan. Fortfarande lite återhållen och hård. Skulle kunna ge mer med tiden.
2020-2025 249 16(++)
90030
Helbutelj
2016 Estate Chardonnay, Melville Winery
Santa Rita Hills, Central Coast, Santa Barbara County, USA - Kalifornien
Rent och snyggt, med sval men tydlig frukt, och fin balans mellan kropp och syra. Långt från en bombastisk och ekdriven stil. Lite tillgängligare (och mindre reduktiv) än föregående årgång, men skulle fortfarande må bra av mer tid.
2019-2025 359 16.5(+)

VITT HALVTORRT VIN - Att lagra

      Lagringstid Pris Poäng
90515
Helbutelj
2016 Zeltinger Sonnenuhr Riesling Spätlese Feinherb, WG Selbach-Oster
Mosel, Tyskland
Moselklassisk. Vinbergspersika, gravensteinäpplen, äppleblom, limezest och en aning av akaciahonung. Tydlig men välhanterad initial sötma med exemplariskt syradrivet och koncentrerat avslut som tar ett rejält grepp om tungan. Lagras med fördel, men gott redan nu!
2020-2030 244 17

RÖTT VIN - Att lagra

      Lagringstid Pris Poäng
90358
Helbutelj
2015 Beaune Premier Cru Aigrots, Albert Morot
Côte de Beaune, Bourgogne, Frankrike
Relativt mörk och fruktintensiv. Frukten möter upp mot rätt rostade fattoner på ett bra sätt. Redan rätt tillgänglig, men definitivt med lagringspotential. Ekologiskt
2021-2030 399 16.5(+)
90627
Helbutelj
2016 Crozes Hermitage, Alain Graillot
Crozes-Hermitage, Rhônedalen, Frankrike
Druvtypisk. Björnbär, peppar, lagerblad och en aning av rått kött, inälvor och rök. Inte det charmigaste vinet i stilen i detta ögonblick, men har fin struktur och bör bli mycket bra på medellång sikt. Öppnare än 2015 av samma vin.
2020-2028 239 16.5(+)
95009
Helbutelj
2015 Rabajà, Giuseppe Cortese
Barbaresco, Piemonte, Italien
Relativt generös och tät i frukten, utan att för den sakens skull bli allt för mörk och solmogen. Har syra och tannin för balans, men väl inbäddad (men tveklöst Nebbiolo). Ganska öppen och tillgänglig, men väl värd lagring för komplexitet. Mycket bra!
2021-2027 389 17(+)
99371
Helbutelj
2014 Barolo, Massolino
Barolo, Piemonte, Italien
Elegant och relativt öppen doft som redan bjuder nyansrik druvtypicitet. Initialt rätt fruktig, mjuk och behaglig, men lätt örtig tannin smyger sig på. Skulle må bra av lagring och man bör nog inte vara rädd för att en del av den örtiga strävheten inte kommer gå bort med tiden. Bra för att vara -14.
2021-2025 319 16.5(+)
91121
Helbutelj
2016 Magari, Gaja - Ca'Marcanda
Bolgheri, Toskana, Italien
Finstämt örtig, med syrlig mörk frukt och kryddig ek. Mycket modern och polerad, men bjuder behagligt motstånd i from av syra och mogen tannin. Bra!
2021-2028 359 16.5(+)
90661
Helbutelj
2016 Guidalberto, Tenuta San Guido
Toskana, Italien
Klart mer återhållen och sluten än fjolårsversionen, men har alla komponenter på plats och inga undermogna drag. Njutbar till köttbit idag, men klart bättre på sikt. Stram och frisk. Mycket bra.
2021-2030 319 17(++)
95227
Helbutelj
2015 Sassicaia, Tenuta San Guido
Bolgheri Sassicaia, Toskana, Italien
Klart mer generös, mörk och fruktintensiv än fjolårslanseringen och inte lika hård och sammansatt som 2013. Behöver ändå tid i glaset. Till en början relativt lik Guidalberto 2016 i fråga om koncentration, men öppnar ändå upp mer med tid. Blir nog inte en riktig långliggare, men är fint definierad och lär bli drickbar tidigare än flera andra år utan att för den sakens skull ha några som helst problem som kan relateras till en varmare årgång.
2025-2032 1195 18
95678
Helbutelj
2013 Cabernet Sauvignon, Mayacamas Vineyards
Mount Veeder, North Coast, Napa Valley, USA
Klassisk Napa. Större och intensivare än typisk Bordeaux, men har definierad svartvinbärsfrukt och rejäl underliggande struktur. Bara aningen utvecklad. Behöver tid, men mycket lovande.
2023-2030 1095 18(++)
95590
Helbutelj
2015 Ocio Pinot Noir, Cono Sur Winery
Casablanca Valley, Aconcagua Region, Chile
Rejält med rostad ek och syrlig körsbärsfrukt. Inte så tydligt chilensk (saknar cassis syrup), vilket kanske kan vara en fördel. Heller inte särskilt pinot-typisk, vilket lär vara en stor besvikelse för många. I grunden rätt välbalanserat om än modernt, fatat och anonymt. Kanske kan faten gå in bättre med tiden. Pinot för någon som inte gillar pinot?!
2020-2025 399 16(-)

VIN DOUX NATUREL - Att lagra

      Lagringstid Pris Poäng
90461
Halvliterbutelj
2016 Cuvée Thérèse Reig, Dom. de la Rectorie
Banyuls, Languedoc-Roussillon, Frankrike
Snygg, ren och fruktig doft med bra balans av frukt och kryddighet med god intensitet med viss chokladig ton. Integrerar spriten bra (trots åt det högre hållet). Bör lagras fint, men ändå god redan nu.
2021-2025 199 17

PORTVIN - Att lagra

      Lagringstid Pris Poäng
99013
Helbutelj
2015 Adelaide, Quinta do Vallado
Porto, Norte, Portugal
Mörk koncentrerad chokladig och söt. Bra intensitet, men kanske inte så strukturerad och nyanserad som en del alternativ.
2025-2035 599 17
90386
Helbutelj
2011 Churchill's Vintage Port, Churchill Graham
Porto, Norte, Portugal
Mer klassisk i stilen än Vallado Adelaide. Laktitsfudge och mer kryddig. Lite mer återhållen och strukturerad. Skall ligga länge till, men tveklöst ett fynd för pengen.
2025-2040 449 18