NYHETSBREV 2 - MAJ 2019
 

Vinkällaren Grappes Nyhetsbrev

 

ÖPPETTIDER I MAJ

Kristi himmelsfärds dag torsdagen den 30:e maj

Stängt

Sveriges nationaldag torsdagen den 6:e juni

Stängt

 

DOFTER

Tänk på att informera Dina gäster om att inte bära parfym eller rakvatten när De besöker oss i källaren. Starka dofter, även om de är angenäma, gör det svårare att uppleva nyanser i vinerna.


VINTRANSPORTER TILL VINKÄLLAREN GRAPPE

Under maj månad ordnas vintransporter från Systembolaget i PK-Huset till Vinkällaren Grappe följande tisdagar: den 21/5, 28/5, 4/6 och den 11/6. Se till att ha gjort Dina inköp senast dagen innan leveransdagen.


RUTINER FÖR DIG MED LÅDFÖRVARING INLÄMNING AV LÅDOR:

1-8 lådor lämnas in på Vinkällaren Grappe på Grevgatan 5 under ordinarie öppettider.

Inlämning av partier fler än 8 lådor sker direkt i Frihamnen, Magasin 6 efter förbestämt möte:
info@grappe.se

UTHÄMTNING AV LÅDOR:

Uttag av 1-8 lådor finns för avhämtning på Vinkällaren Grappe på Grevgatan 5 från klockan 17.00 varje tisdag. Det går bra att beställa fram lådor till och med stängning av Grappe på lördagar klockan 18.00 för hämtning tisdagen efter.

Uthämtning av partier fler än 8 lådor sker direkt i Frihamnen, Magasin 6 efter förbestämt möte:
info@grappe.se

ANGÅENDE POÄNGSYSTEMET FÖR MÅNADENS NYA VINER

 Skalan går upp till 20 och de olika poängen symboliserar följande.

20 - Ett enastående mästerverk inom sin genre. Det bästa av de bästa från de bästa årgångarna. 

19 - Ett mästerverk inom sin genre. Enastående balans, komplexitet och ursprungstypicitet.

18 - Ett vin som höjer sig ännu en nivå över snittet. Utomordentlig balans, intensitet, typicitet och personlighet.

17 - Ett vin av en kvalitet långt över snittet i genren. Utmärkt balans, intensitet eller en riktigt spännande personlighet.

16 - Ett vin som utmärker sig i sin genre. Bättre balans, intensitet eller helt enkelt en mer spännande personlighet än genomsnittet.

15 - Ett genomsnittligt vin i sin genre. Viss typicitet och balans men det finns troligen mer spännande alternativ. 

14 - Ett vin som om än är balanserat är lite intetsägande och det förmodligen finns bättre alternativ till.  

13 - Ett vin med viss brist på balans och troligen störande inslag på gränsen till en eller annan defekt. Även enkla godisartade viner som i princip helt saknar druv- och/eller ursprungskaraktär.

12 - Ett obalanserat vin. Lider troligen av uttalade defekter. Även enkla godisartade viner som helt saknar druv-, stil  och ursprungskaraktär. 

Ett (+) efter vinet indikerar att det finns en sannolikhet att det kommer kvala in i en högre poänggrupp med mer mognad.

Ett (-) indikerar att någonting i vinets personlighet kanske inte är helt i balans, och att det kanske bör undvikas av någon som har svårt för just den typen av karaktär. Exempelvis en väldigt hög syra, sträva tanniner eller en aning av någon kontroversiell aromkaraktär. 

 

Så var vi redan framme vid maj månads andra nyhetssläpp. I nästa vecka kommer månadens sista webbsläpp och därefter kommer takten på släppen att mattas av rejält fram till det återigen blir full fart i slutet av augusti. Här i vinkällaren återstår bara två större aktiviteter. Det blir dels BYOB-middag onsdagen den 22:a maj och sedan den avslutande fredagsprovningen med ostron och champagne fredagen den 24:e maj. Till den förstnämnda finns bara två platser kvar.

Månadens andra släpp bjuder på ett flertal goda viner. Är man lite mer äventyrligt lagd är Suertes del Marqués utmärkta vita Trenzado ett starkt tips. Palomino-druvor från vulkaniska höjder på Teneriffa kan låta lite avskräckande, men gillar man en lite avrundad stil av vin med elegant mineralitet och viss nötighet är det verkligen riktigt gott. Tryggare men en minst lika stark rekommendation är Frantz Chagnoleaus utmärkta Prélude Saint-Véran. En utmärkt vit bourgogne i en för området mycket anständig prisnivå.

Den som gillar Sancerre hittar bra alternativ från Roger Champault och Pascal & Nicolas Reverdy. Det förstnämnda är något mognare i frukten och har lite mer kropp som accentuerats av en diskret fatlagring, emedan den andra är av det lite ”zestigare” slaget. Gillar man Viognier i kraftfull och fatlagrad stil är Les Grandes Chaillées från Dom. du Monteillet också ett givet köp.

Avslutningsvis på den vita fronten rekommenderas också Kick-On Ranch Riesling från Ojai. Det är en kraftfull stil av riesling, men har inga tendenser till att skena iväg mot något som är annat än just druvtypiskt.

Det kommer också en större mängd roséviner. Bland dem finns flera trevliga alternativ till vinerna i det ordinarie sortimentet, men också ett mindre antal viner som faller in i en stil som trots att den är rosa har ganska lite gemensamt med rosé i allmänhet.

Clos Cibonne är en klassisk Provenceproducent som håller hårt på några av områdets mer säregna traditioner. Den första är att Tibouren är den dominerande druvsorten. Det är en druva som vi även hittar på andra sidan den italienska gränsen, i Ligurien, där den lystrar till namnet Rossese.

Druvan är bärfruktig, frisk, blommig och örtig och synnerligen anpassad till ändamålet. Det andra är det faktum att vinerna får en relativt lång lagring, i flera fall under flerurette, den lokala varianten av den typ av jäst som lever på ytan av vinet i inte helt fyllda fat i vinstilar som exempelvis Finos Sherry och Vin Jaune.

Just det här vinet är en modernare tolkning utan inslag av fleurette, som visserligen fatlagrats, men där man istället strävat för att behålla ungdomlig frukt. Jag tycker ekfat och rosé är en intressant kombination. När det är välgjort får vinerna en utmärkt balans av kropp, frukt och fräschör. Lite som en fruktig och inställsam blandning av ekafatslagrad chardonnay och pinot noir i matorienterad stil. Det är gott nu, men jag tror två-tre års lagring kan göra det än mer intressant.

Lite liknande i stilen är Clarete 2016 från Pícaro del Águila i Ribera del Duero. Vinet har redan fått en aning utveckling, med fint syltad frukt och välintegrerad nötig ek. Det går säkerligen att lägga undan i många år, men jag tycker redan att det fått en dimension som jag tror Cuvée Caroline kommer att få på sikt.

På den röda fronten finns sedan en än större bredd av intressanta vinstilar, däribland en handfull intressanta lagringsobjekt.

Från Schweigen i Pfalz, precis vid gränsen till Alsace kommer två viner från Friedrich Becker. Det här är en av Tysklands mest renommerade Pinot-producenter och för mig en av de mest intressanta. Stilen har blivit otroligt mycket elegantare och mer nyanserad de senaste åren. Det är intensiva och strukturerade viner, men utan de russin och ischokladtendenser som många tyska viner har och som även återfanns i dessa viner för inte så många år sedan.

Dessa 2014 var i sin ungdom lite svåra och hårda. Nu börjar de långsamt öppna upp och visa att de faktiskt bjuder riktigt gott om karaktär och intensitet. Det är inte Pinot för den som vill ha mjuk jordgubbssaft, men verkligt nyansrika, körsbärsfruktiga och fint strukturerade. Steinwingert är betydligt öppnare och generösare idag. Det är tyvärr inga billiga viner, men personliga, välgjorda och samtidigt väldigt Pinot Noir så väl som Spätburgunder.

Riktigt bra är också Ferrer Bobets Vinyes Velles från Priorat. Ett Carinyena-dominerat vin som alltid brukar vara bra, men har i denna årgång en helt annan dimension ifråga om intensitet och grepp i den mörka frukten. Ett vin jag gärna skulle lagra i minst 4-5 år, men som är ganska tillgängligt nu.

Ojais Bien Nacido Syrah är också riktigt gott. Det är solvarmt och moget, utan allt för tydliga peppartoner, men ändå i en behagligt Rhôneorienterad stil. Jag skulle köpa det med tanken att lagra det ytterligare några år. Även Guigals Brune et Blonde Côte Rôtie gjorde ett bra intryck om än i en påtagligt mer fatintensiv stil.

Månadens frågetecken är det röda Anjouvinet från Clau de Nell, en Cabernet Franc som erbjuder en förtjusande frukt men också betänkliga mängder stall som lurar i bakgrunden.

Vad gäller släppets Bordeauxviner som beskrivs nedan skulle jag låta dem stå tillbaka till förmån för Dom. de Chevalier Rouge 2016 som tyvärr inte ställdes farm till provning denna gång.

Nästa nyhetssläpp kommer den 7:e juni.

Vi ses i Vinkällaren,
Niklas Bergqvist
Sommelier

MOUSSERANDE VIN - Att dricka

      Lagringstid Pris Poäng
91114
Helbutelj
2013 Special Club Premier Cru, Champagne Hervieux-Dumez
Champagne, Frankrike
Ung. Ganska rejält fruktig, med dragning åt ett nästan lite flyktigt håll (plommonchutney?!). Mycket frisk i syran, men inte helt i harmoni. Lugnar ned sig i glaset. Torrostade jordnötter smyger sig på efter en stund. Lagras något.
2020-2024 496 16.5

VITT TORRT VIN - Att dricka

      Lagringstid Pris Poäng
99289
Helbutelj
2017 Côte de Champtin, Dom. Roger Champault
Sancerre, Loiredalen, Frankrike
Rätt generös och gulfruktig, men behåller fräschör. Halvvägs till Bordeux, med bara en skugga av grönhet. Alla bitar på plats. Gott.
2019-2023 245 16.5
90667
Helbutelj
2017 Terre de Maimbray, Pascal & Nicolas Reverdy
Sancerre, Loiredalen, Frankrike
Klart mer återhållen än Champaults Côte de Champtin. Gulfruktig, men mer diskret i frukten och mer jästig. Jästkrämigheten hanterar stram syra väl. Torr, frisk och precis. Citrus, krusbär och diskret grönhet. Koncentrerad, men fortfarande en klassisk Sancerre-stil. Bra.
2019-2022 198 16
96090
Helbutelj
2017 Les Grandes Chaillées, Dom. du Monteillet
Condrieu, Rhônedalen, Frankrike
Mycket stiltypisk i lite mer barock stil. Päron, viol, aprikos, sesamfrön, smörighet, lätt bivaxton och rostade fat. Har balans. Viss strävhet och finstämd beska balanserar upp oljighet och viskositet. Bra i sin stil.
2019-2022 399 17
92415
Helbutelj
2017 Prellenkirchen Weissburgunder, Gerhard Markowitsch
Carnuntum, Niederösterreich, Österrike
Påtagligt med majs och hudkräm i doften. Munnen klart mer behaglig, med rätt fin balans av kropp och textur. Skulle må bra av lite mer nyanser i arombilden, men luftning kan nog råda bot på det.
2019-2023 199 15(-)
92104
Helbutelj
2015 Vignasilan , Vignaiolo Contrà Soarda
Breganze, Ventien, Italien
Generöst fruktig, huvudsakligen vit och gul persika med en aning ananas. Diskret blommig. Viskös, och påtagligt fruktig, med en aning restsötma men rejäl syra finns. Bör kunna lagras något. Lite bivax och lätt petroleumkänsla i eftersmaken. Saknar lite komplexitet, men har rejäl fruktintensitet. (uppskjuten till senare släpp)
2019-2022 199 16(-)
96210
Helbutelj
2017 Trenzado, Suertes del Marques
Valle de la Orotava, Kanarieöarna, Teneriffa, Spanien
Mycket typiskt sin stil. Småfunky och knallpulverrökig, men på det stora hela rent och snyggt. Solmogen gul frukt, citronconfit och en aning av örter parad med behagligt gräddiga jästtoner och fin nötighet. Lite mer sammanhållen och fokuserad än vissa år. Mycket bra, men kanske kräver ett lite öppnare sinne.
2019-2022 189 17(-)
96335
Helbutelj
2016 Kick On Ranch Riesling, Ojai Vineyard
Santa Barbara County, Central Coast, USA
Toner av tallbarr och gummi ligger över senskördad persikofrukt med solmoget djup. Honungstonad, rätt stor för att vara riesling, men inte så långt från Alsace i ett varmt år. Relativt utvecklad, med honung och mandelmassa. Syran har en lätt kartig tendens, men går ändå fint in i frukten. Aningen barock, men mycket tilltalande. Kan lagras något.
2019-2024 269 17(-)
92024
Helbutelj
2017 Barrel Fermented Sauvignon Blanc, Lismore Estate Vineyards
Greyton, Cape South Coast, Overberg, Sydafrika
Klart tropisk, om än rätt frisk. Ananas, och lite persika. Diskret ek. Även mandelmassa, trots att frukten i övrigt känns ungdomlig. Initialt fyllig, mjuk och fruktig, sedan påtaglig syra med en aning av grönhet i eftersmaken. Lite på gränsen till fruktcocktail, men kan nog lugna ned sig med luft eller lite lagring.
2019-2023 199 15.5
92179
Helbutelj
2017 Montesco Verdes Cobardes , Passionate Wine
Valle de Uco - Tupungato, Cuyo, Mendoza, Argentina
Frisk, mycket fruktig doft med inslag av passionsfrukt, ananas, lätt rostad jästighet och en aning av rök. Viss fyllighet och jästig krämighet initialt, men rejält avstramande i avslutet. Bra, nyanserad frukt om än långt från verkligt komplex.
2019-2022 179 16

ROSÉVIN - Att dricka

      Lagringstid Pris Poäng
95419
Helbutelj
2018 Rosé de Marsannay, Maison Louis Jadot
Côte de Nuits, Bourgogne, Frankrike
Lite jästig och unken. Behöver luft. I övrigt jordgubbsfruktig och fullt godkänd.
2019-2020 169 15
90222
Magnum
2018 Ch. Sainte Marguerite , Ch. Sainte Marguerite
Côtes de Provence, Provence, Frankrike
(Prov på helbutelj) Mjuk, parfymerad rödbärig stil med inslag av vit persika. Rund, snäll och mjuk, med har bra fräschör. Typiska sin stil. Bra! Ekologiskt
2019-2021 349 16.5
90602
Helbutelj
2018 Rosé, Dom. de Tourelles
Bekaadalen, Bekaa, Libanon
Inga konstigheter, men ursprunget mer spännande än innehållet.
2019-2020 139 14.5
90326
Helbutelj
2017 Cuvée Caroline, Clos Cibonne
Côtes de Provence, Provence, Frankrike
Tät, nyanserat fruktig, med distinkt ekighet som förstärker stenfruktskänsla med toner av persipan och mandel. Snygg balans av frukt och textur. Matig stil. Kan med fördel lagras något. Ganska långt från en konventionell rosévinstil, men mycket bra.
2019-2023 249 16.5(+/-)
90114
Helbutelj
  Brancaia Rosé, Casa Brancaia
Toskana, Italien
Lite anonym efter ovan (Clos Cibonne Cuvée Caroline). Rent och välgjort, men kanske kunde man önska lite mer grepp!?
2019-2020 139 14.5
90544
Helbutelj
2018 Herència Altés Rosat Premium, De Haan Altés
Terra Alta, Katalonien, Spanien
Godisfrukt och unken reduktion. Luftas. Stökigt placerad mellan väldigt karaktärsfulla viner.
2019-2020 129 14?
92491
Helbutelj
2016 Clarete, Dominio del Aguila
Ribera del Duero, Kastilien-Léon, Spanien
Distinkt ekig, men inte alls så dum. Körsbärsfruktig med fin balans av alla delar. Kan nog lagras mer, men tänker att den lagring det redan fått har tagit det till en rätt lagom nivå. Ekologiskt
2019-2020 299 17(-)
92401
Helbutelj
2018 Kedros Liatiko, Lyrarakis
Kreta, Grekland
Rätt intensivt bärfruktig, lätt kärnig, men med fräschör. En aning ek. Rätt tät och intensiv. Bör kunna ta lite lagring.
2019-2022 209 16(+/-)

RÖTT VIN - Att dricka

      Lagringstid Pris Poäng
90259
Helbutelj
2016 Séraphin, Clos du Mont-Olivet
Côtes du Rhône, Rhônedalen, Frankrike
Portvinsartad, fruktdriven. Stramas åt något av förhållandevis rejäl tannin och syra men tyvärr utan att alla bitar går ihop. Alkoholen gör avslutet bittert och stumt trots mycket bra inledning. Kanske kan ge sig med tid.
2019-2021 189 15(+/-)
92432
Helbutelj
2016 Châteauneuf-du-Pape, Clos du Mont-Olivet
Châteauneuf-du-Pape, Rhônedalen, Frankrike
Mer torkad och syltad än producentens CdR. Mycket intensivare, men samma bekymmer finns här, slutet blir än mer bittert och alkoholdrivet.
2019-2023 299 15(+/-)
92217
Helbutelj
2016 Châteauneuf-du-Pape, Dom. des Saumades
Châteauneuf-du-Pape, Rhônedalen, Frankrike
Klart mer parfymerad än vinerna från Clos du Mont Olivet. Bittermandel, körsbärslikör och påtaglig örtighet som drar mot libbsticka och bockhornsklöver. Klara alkohol mycket bättre, men örtigheten är märklig och inte alldeles behaglig. Lite brådmogen?! Eller en skev flaska?!
2019-2024 299 15.5(+)
92251
Helbutelj
2017 Stettener Häder Erste Lage Lemberger, WG Karl Haidle
Württemberg, Tyskland
Mörk frukt och peppar. Lite ek. Stabilt, men skulle behöva mjukas upp i syran och utveckla komplexitet. Väldigt ungt och väl tydlig ek (i förhållande till kropp och tyngd) för närvarande. Ekologiskt
2020-2024 229 15.5(+/-)
92275
Helbutelj
2016 Il Frappato, Arianna Occhipinti
Sicilien, Italien
Körsbär i flera nyanser och en aning av syrliga plommon. Tydligt blommig och örtkryddig, med mycket av timjan och lavendel. Har struktur och tannin. Lagras med fördel, men god nu efter luftning (lätt njurig och funky) och mat. Mycket bra!
2019-2024 289 17(-)
99461
Helbutelj
2017 Langhe Nebbiolo, Elio Altare
Langhe, Piemonte, Italien
Ganska mörk, plommon- och bittermandeltonad, med viss flyktighet. Med tiden kommer lite mer mint och blommighet. Lite ung och spretig, men har bra balans av alla delar. Tveksam till längre lagring, men ett par år skulle sitta fint.
2020-2023 189 16
95173
Helbutelj
2017 Gavarini Langhe Nebbiolo, Elio Grasso
Langhe, Piemonte, Italien
Rödfruktigare och öppnare än Altares variant. Mycket ung, men lite mer nyansrik i detta nu, men skulle också må bra av fortsatt lagring. Tror kanske ändå Altare kan vara det mer intressanta vinet i längden.
2020-2023 219 16
90373
Helbutelj
2008 Villa di Capezzana , Tenuta di Capezzana
Carmignano, Toskana, Italien
Utvecklad. Mycket typisk sin stil, lite old-school och Bordeaux-flörtig, med syltade mörka körsbär med visst drag av svartvinbärsgelé, kaffe och tobak, med en aning av tjära. Ren och snygg om än inte den mest polerade stilen. Tanninstrukturen är påtaglig om än avrundad. Fin balans och gott nu, men lär gå lagra ganska länge till. Hanterar alkohol mycket väl. Matvin. Bra!!
2019-2024+ 259 17
95447
Helbutelj
2013 Brunello di Montalcino, Villa al Cortile
Brunello di Montalcino, Toskana, Italien
Blandad mörk och röd frukt i lätt syltad stil. Inte den mest parfymerade eller nyansrika stilen, men har Sangiovese-lyft med lätt flyktighet och surkörsbär. Rätt bra balans av alla delar, kropp, frukt, tannin och syra. Sammansatt. Lagras något. Kan kanske öppna upp till mer?!
2020-2024 299 16(+)
92242
Helbutelj
2015 Nerojbleo , Gulfi
Sicilien, Italien
Något flyktigare än Nerobaronj, med mer av bittermandel och körsbär. Känns varmare i frukten, lite mer sötaktig, men även här finns rejält med syra. Enklare, men tillgänglig, god, och kan lagras ngt. Ekologiskt
2019-2022 169 16
91216
Helbutelj
2017 El Lance, Suertes del Marques
Valle de la Orotava, Kanarieöarna, Teneriffa, Spanien
Vild, med mycket av lite lätt pissig njure. Måste vädras ur. Annars typisk sin stil. Bärfruktig och distinkt pepprig. God om man gillar rustikt, men lufta rejält.
2019-2022 189 15.5(-)
95137
Helbutelj
2016 Laurel, Clos Erasmus
Priorat, Katalonien, Spanien
Mycket mindre flyktig än den varit på senare år. Mörk syltad frukt med inslag av syrlig vinbärsgelé. Sötaktigare i frukten än vinerna innan, men mer nyansrik och klarar hög alkohol än bättre. Ändå en rätt extrem stil. På gränsen till att kännas söt.
2019-2024 329 16.5(-)
99425
Helbutelj
2015 Cabernet Rosu Sec, Leuntea Vin
Moldavien
Å ena sidan lite syltad, ganska tung, sötaktig frukt. Samtidigt rätt parfymerad, rosig. Till det kommer mer behagliga svarta vinbär, men tyvärr också ättiksgurka. Växer lite i munnen. Personligt.
  179  
92023
Helbutelj
2017 Grenache, David & Nadia
Swartland, Coastal Region, Sydafrika
Mintig och parfymerad stil med inslag av kryddnejlika. Frukten drar åt det röda spektrumet och är lätt syltad. Inte alls stor och massiv. Om än mycket tilltalande kanske väl lättsam för prisnivån?!
2019-2022 299 16.5(-)
92306
Helbutelj
2017 Woodcutter's Shiraz, Torbreck Vintners
Barossa Valley, South Australia, Barossa, Australien
Stiltypisk, med mörk frukt som drar mot björnbärssylt och cassis syrup med en kryddig ton av nejlika. Viskös, syltig och tät, men inte klumpig. Hanterar alkohol väl så när som på lite lakritsfudge i avslut.
2019-2024 229 16
92178
Helbutelj
2016 Calcareo Rio , Superuco
Valle de Uco, Cuyo, Mendoza, Argentina
Brett, VA, och lite äppelskrutt, sur formfranska undertill. Synd på fint pepprig frukt och blommighet som det också finns bland det andra. Vill du ha elegant Malbec med ren nyansrik frukt och vill undvika sedvanlig ekfatsbehandling kniper du istället de sista flaskorna av fantastiskt bra Poligonos från Zuccardi.
  267  
99276
Helbutelj
2016 Single Vineyard Pinot Noir, Quartz Reef
Central Otago, Nya Zeeland
Mörk i frukten, lätt torkad, men på et svalt vis. Vanilj och torkade rosor. Rätt bra, Inte alls lika nyansrik och elegant som de övriga pinotvinerna. Lite mer frukt här, men mindre struktur och komplexitet. Bör dock utvecklas fint några år. Bra.
2019-2023 359 16.5

VITT TORRT VIN - Att lagra

      Lagringstid Pris Poäng
96086
Helbutelj
2017 Saint-Véran Prélude, Dom. Frantz Chagnoleau
Mâconnais, Bourgogne, Frankrike
Jättesnygg doft med krispig men solmogen stenfrukt med väldigt snyggt hanterad jästighet och en lätt aning av kryddiga ektoner och persikokärna. Bra grepp i känslan mellan krispig frukt och syra. Skulle vilja lagra, men möjligen finns en risk att utveckling skulle kunna gå rätt fort och göra stilen rätt mycket kraftfullare. Mycket bra redan i nuläget om man föredrar en krispigare stil.
2019-2025 269 16.5(+)

RÖTT VIN - Att lagra

      Lagringstid Pris Poäng
95349
Helbutelj
2014 Schweigener Kammerberg Grosses Gewächs Spätburgunder, Friedrich Becker
Pfalz, Tyskland
Mörkare och mer dämpad än Steinwingert. Har lyft och parfym, men lite dovare och murrigare för närvarande. Inte så mycket bredare, men har klart mer struktur. Mycket bra längd, men klart mindre redo. Priset högt, men det här kommer utvecklas till ett väldigt bra vin.
2022-2029 739 17.5(++)
95362
Helbutelj
2014 Schweigener Steinwingert Erste Lage Spätburgunder, Friedrich Becker
Pfalz, Tyskland
Intensivt parfymerad doft med drag av syrliga körsbär, finstämd örtkryddighet och en aning av fat. Långt från den ischokladiga stil med torkad frukt som vinerna hade kring 2009/2010. Mycket fräschare, om än klart stram, med sandpapperslik tannin med motstånd, men inga omogna tendenser. Behov av viss lagring. Fat sticker ut en aning mer i smak, men ej för mycket. Har bra nyansrikedom i längden när stramheten väl lagt sig.
2021-2027 449 17.5(+)
92492
Helbutelj
2016 Cuvée Violette, Dom. Clau de Nell
Anjou, Loiredalen, Frankrike
Behagligt fruktig och direkt stil. Fin balans av saftig frukt och örtighet. Ganska generös i munkänslan om än cf-strävhet finns. Lite oroväckande stallighet hägrar i bakgrunden. Borde i övrigt ha potential att utvecklas bra. Ekologiskt
2019-2026 279 16.5(++/-?)
92145
Helbutelj
2015 Brune et Blonde, E Guigal
Côte-Rôtie, Rhônedalen, Frankrike
Mycket stil och producenttypisk. Mörk bärfrukt med peppar och en aning av viol och aprikos. Ek klart närvarande men ej överdriven. Rätt tillgänglig, men behöver lagring för komplexitet/pris. Klarar året med välbehållen elegans.
2023-2030 495 17.5(+)
92273
Helbutelj
2015 Ch. Tronquoy Lalande , Ch. Tronquoy Lalande
Saint-Estèphe, Bordeaux, Frankrike
Stiltypisk. Lite lätt utvecklad doftmässigt. Rätt mörk i frukten, med lätt örtighet. Solmogen men välbalanserad och håller sig på den torrare sidan både vad gäller frukt- och fatarom. Struktur finns. Bör lagras.
2025-2032 439 16.5(+)
92269
Helbutelj
2015 La Dame de Montrose, Ch. Montrose
Saint-Estèphe, Bordeaux, Frankrike
Relativt stiltypisk, om än med viss tendens att bli lite mörk och murrig. Rätt tillgänglig givet att tanninen är av det polerade slaget, men jag skulle ge det mer tid att (förhoppningsvis)öppna upp till något mer. Lite diffus i nuläget.
2021-2028 549 16.5(+)
90448
Helbutelj
2016 Ch. Larrivet Haut-Brion Rouge, Ch. Larrivet Haut Brion
Pessac-Léognan, Bordeaux, Frankrike
Mer klassisk i stilen, med ett lätt grönt och örtigt drag, färska svarta vinbär men också en rätt knäckig katrinplommontonad nyans i fruktigheten. Mer finstämd och nyanserad än Dame de Montrose. Bör lagras för komplexitet.
2025-2030 449 16.5(+)
99426
Helbutelj
2013 Ch. Kefraya , Ch. Kefraya
Bekaadalen, Bekaa, Libanon
Mörk, stiltypiskt solmoget bordeauxstilad doft med ett mustigt inslag av tobak som påminner om snus. Inga konstigheter. Bra och bra för pris. Hanterar balans av alkohol och ett uns grönörtig karaktär bra.
2019-2028 199 16
95592
Helbutelj
2017 Cornish Point Pinot Noir, Felton Road Wines
Central Otago, Nya Zeeland
Viss gummireduktion. I övrigt fin balans av frukt och örtighet med lagom av lite vildare drag. Lite rödare och mjukare i stilen än Quartz Reef, men även mörkare drag finns och en läcker fatighet med drag av lakrits.
2020-2026 499 17
91155
Helbutelj
2016 Vinyes Velles, Ferrer Bobet
Priorat, Priorat, Spanien
Mycket harmonisk och välbalanserad. Ännu ung och lite godisfruktig. Måste lagras, men lovar mycket gott. Ren och fruktdriven stil. Brukar vara bra, men det här känns som det kommer bli riktigt bra.
2022-2028 375 17(++)
95591
Helbutelj
2014 Bien Nacido Syrah, Ojai Vineyard
Santa Maria Valley, Central Coast, Santa Barbara County, USA
Gummi. Något köttig, med en aning av mjölksyrad korv. I övrigt bra balans av allt. Stiltypisk Syrah med norra Rhône som förebild, om än inte av det pepprigaste slaget. Tror absolut på detta, men skulle föredrar fortsatt lagring. Känns som det är på väg in i tunnel.
2022-2028 399 17(++)