NYHETSBREV 1 - NOVEMBER 2019
 

Vinkällaren Grappes Nyhetsbrev

 

 

KALENDARIUM         NOVEMBER

8/11 Sherrymingel
 Med Niklas Bergqvist
 och Viña Española

9/11 Lördagsprovning:
 Santa Barbara

12/11 BYOB nr. 24
 Gåsamiddag med
 Stefan Hollmström

16/11 Lördagsprovning
 Söta viner och tillbehör

20/11 Masterclass
 Bourgogne

21/11 Saxå Bruk TAKEOVER

23/11 Lördagsprovning:
 Beaujolais

26/11 Masterclass med
 Stephan Follin-Arbelet
 från Ch. de Meursault

27/11 Masterclass med 
 Edouard Cossy
 från Laurrent-Perier

29/11 Fredagsprovning:
 Spännande nyhetssläpp   på systembolaget under   hösten

30/11 Lördagsprovning:
 Marche  

MENY NOVEMBER

Förrätt 175 kr
Krämig pumpasoppa med getost och rostat bovete

Varmrätt 250 kr
Bräserad griskind serveras med potatispuré, dragonkräm och rostad spetskål.

Dessert 75 kr
Chokladmousse med mangopannacotta och chokladsmulor.

För matbeställning, vänligen kontakta oss två helgfria dagar innan bokningen.

 

VINTRANSPORTER TILL VINKÄLLAREN GRAPPE

Under november ordnas vintransporter från Systembolaget i PK-Huset till Vinkällaren Grappe följande tisdager: 12/11, 19/11 och 26/11

Vänligen skicka fotografi av kvittot till info@grappe.se för att undvika risken att vinerna blir kvar på PK-Huset om de blivit felplacerade.

 

RUTINER FÖR DIG MED LÅDFÖRVRING
INLÄMNING AV LÅDOR:

 

1-8 lådor lämnas in på Vinkällaren Grappe på Grevgatan 5 under ordinarie öppettider.

Inlämning av partier fler än 8 lådor sker direkt i Frihamnen, Magasin 6 efter förbestämt möte:
info@grappe.se

 

UTHÄMTNING AV LÅDOR: 

Uttag av 1-8 lådor finns för avhämtning på Vinkällaren Grappe på Grevgatan 5 från klockan 17.00 varje tisdag. Det går bra att beställa fram lådor till och med stängning av Grappe på lördagar klockan 18.00 för hämtning tisdagen efter.

Uthämtning av partier fler än 8 lådor sker direkt i Frihamnen, Magasin 6 efter förbestämt möte:
info@grappe.se

 

DOFTER

Tänk på att informera Dina gäster om att inte bära parfym eller rakvatten när De besöker oss i källaren. Starka dofter, även om de är angenäma, gör det svårare att uppleva nyanser i vinerna.

ANGÅENDE POÄNGSYSTEMET FÖR MÅNADENS NYA VINER

 Skalan går upp till 20 och de olika poängen symboliserar följande.

20 - Ett enastående mästerverk inom sin genre. Det bästa av de bästa från de bästa årgångarna. 

19 - Ett mästerverk inom sin genre. Enastående balans, komplexitet och ursprungstypicitet.

18 - Ett vin som höjer sig ännu en nivå över snittet. Utomordentlig balans, intensitet, typicitet och personlighet.

17 - Ett vin av en kvalitet långt över snittet i genren. Utmärkt balans, intensitet eller en riktigt spännande personlighet.

16 - Ett vin som utmärker sig i sin genre. Bättre balans, intensitet eller helt enkelt en mer spännande personlighet än genomsnittet.

15 - Ett genomsnittligt vin i sin genre. Viss typicitet och balans men det finns troligen mer spännande alternativ. 

14 - Ett vin som om än är balanserat är lite intetsägande och det förmodligen finns bättre alternativ till.  

13 - Ett vin med viss brist på balans och troligen störande inslag på gränsen till en eller annan defekt. Även enkla godisartade viner som i princip helt saknar druv- och/eller ursprungskaraktär.

12 - Ett obalanserat vin. Lider troligen av uttalade defekter. Även enkla godisartade viner som helt saknar druv-, stil  och ursprungskaraktär. 

Ett (+) efter vinet indikerar att det finns en sannolikhet att det kommer kvala in i en högre poänggrupp med mer mognad.

Ett (-) indikerar att någonting i vinets personlighet kanske inte är helt i balans, och att det kanske bör undvikas av någon som har svårt för just den typen av karaktär. Exempelvis en väldigt hög syra, sträva tanniner eller en aning av någon kontroversiell aromkaraktär.

Reduktiv(-a aromer).
Grammatiskt vidrig vinprovarterm för de svavelrelaterade karaktärer som kan ge allt från en lite "dämpad", dammig känsla till brända och i värsta fall unkna toner av dy, gammal hackad lök eller ruttna ägg. Typiskt för viner med god lagringspotential, om man öppnar dem väldigt unga. Händer vitt så väl som rött, i synnerhet viner som lagrats under skruvkapsyl. Vädras bort på några minuter eller någon timme med hjälp av luft. Förslagsvis i en karaff.

Flyktiga/volatila aromer.I bästa fall ett behagligt "lyft" i doften, men kan lätt komma att påminna lite om nagellack-borttagningsmedel eller i värsta fall bli skarpt ättiksdoftande. Hur mycket som är störande varierar från person till person. Typiskt för röda viner från varma klimat tillverkade på traditionellt vis, men även söta vita viner av botrytiserade druvor.

Oxidationstoner.
Vinet har troligen utsatts för mycket luft någonstans under tillverkningsprocessen. Fruktaromerna blir mer torkade, och honung och bivaxtoner kommer fram. Om vinet fått riktigt mycket luft ofta en mer eller mindre uttalad doft av äppelskrutt och rostade nötter. Även här finns en balansgång i vad som är behagligt. Vissa stilar som medvetet utsatts för luft blir mycket lagringsbara. Andra förstörs mycket fort efter att denna karaktär framträder. Arrangemangen i källaren avlöser tätt varandra. Bilden ovan är tagen när vi för Svenska Dagbladets läsare repriserade vårens mycket uppskattade Piemonteprovning. Innan vi fördjupar oss i programmet för november har jag glädjen att meddela att vår kära medarbetare Anton Weström under oktober månad förärade sig rätten att titulera sig Italian Wine Professional. Anton har under sommaren och hösten följt Italian Wine Centrals mest meriterande utbildning som fokuserar på samtliga Italienska distrikt och druvor som vi kan bekanta oss med på den internationella marknaden. 

November månads gedigna kalendarium innehåller flera arrangemang med gästspel från både producenter, importörer och meriterade kockar. Mer information om dessa finns i de inbjudningar som skickas ut i god tid innan arrangemangen, här är endast en sammanställning om än ibland utförlig. 

I tisdags besöktes källaren av Johannes Hirsch och Georg Prieler från Österrike. Den första veckans program fortsätter på fredag den 8:e då vi firar den internationella sherryveckan tillsammans med Eric Duarte från Viña Española och vår egen Niklas Bergqvist. Arrangemanget är i form av en mingelprovning där sex olika stilar av den förstärkta drycken presenteras tillsammans med tilltugg ur Viña Españolas gedigna sortiment av ost och chark. Veckan avslutas med en lördagsprovning med tema Santa Barbara under Anton Weströms ledning

Den 12:e november är det så dags för den 24:e upplagan av våra Bring Your Own Bottle middagar. Vi har glädjen att återigen välkomna Stefan Holmström och tillsammans med honom bjuda in till gåsamiddag i vår stora sal. I skrivande stund finns det några platser kvar så ta tillfället i akt att fira Mårten Gås tillsammans njutandes dina egna mogna viner. På lördagen den 16:e är det sedan dags för en provning i de söta vinernas tecken under ledning av Rebecka Hedlund. 

Höstens sista fördjupande provning med Niklas Bergqvist äger rum tisdagen den Benny och carl20:e november. Temat är Bourgogne och årgångarna 2010–17. Det blir starkt fokus på röda viner från Côte d'Or, men även ett mindre antal vita viner kommer att provas. I samband med provningen kommer en rustikare varmrätt och en burgundisk ost att serveras. Redan dagen efter, den 21:a, välkomnar vi våra kollegor från vår systerverksamhet Saxå Bruk som tar över kök och matsal och tillsammans med Provinum Vinhandel bjuder in till middag i vår stora sal. Meny och ytterligare information om detta arrangemang återfinns i inbjudan som gick ut i dagarna. Veckan avslutas på lördagen den 23:e då Markus Målsäter tar en titt på Beaujolais då de första vinerna från årets skörd lanserats på torsdagen. 

Under den sista veckan i november har vi den stora äran att välkomna producenter både från Champagne och Bourgogne. På tisdagen den 26:e november gästar Stephan Follin-Arbelet från Ch. de Meursault källaren tillsammans med sin importör Viña Española. Den provningen följs redan dagen efter upp med ett besök av Edouard Cossy från Laurrent-Perier tillsammans med Bibendum den 27:e. På fredagen är det så dags för en mingelprovning tillsammans med Rebecka Hedlund. Hon kommer att presentera ett axplock av de spännande viner som har lanserats i systembolagets småpartier under hösten givetvis till matchande tilltugg. Mer information om detta kommer i inbjudan som går ut om någon vecka. Månaden avslutas slutligen med en lördagsprovning i Antons regi. Han tar tillfället i akt att använda sin nyförvärvade kunskap och ger oss en fördjupning i vinerna från Marche. En region som oförtjänt ofta får stå i skuggan av sin granne Toscana i väster. 

Vi ses i vinkällaren,
Markus Målsäter
Sommelier
 TILLFÄLLIGT SORTIMENT 8:e NOVEMBER

På fredag släpps den första av november månads två lanseringar av tillfälligt sortiment. Det följs upp av ett släpp den 22:a november innan året avrundas med en sista lansering den 6:e december. Fram till dess kommer också veckovisa lanseringar av små partier varje torsdag klockan 10:00. Mer om torsdagens släpp hittar du längst ned i detta brev.

Årets novemberlanseringar tar ytterligare ett steg bort från den tidigare rådande trend där det var ett ganska starkt fokus på exklusiva viner inför jul och nyår. Släppet har en jämnare spridning mellan olika prisnivåer idag.

Först ut några bra viner från champagne. I detta släpp tycker jag Delamottes Blanc de Blancs 2012 är det mest intressanta vinet, men det är betydligt mindre redo i stilen än fjolårets lansering (2008). Jag skulle ge vinet minst ett år eller två innan jag började öppna några flaskor. Betydligt mer redo i stilen än Remy Massins 2010 Spécial Club. Vinet är helt och hållet baserat på Pinot Blanc, vilket gör det till en lite mer udda fågel. Stilen är ganska mjuk, generös och fruktig. Vinet kan självklart lagras, men är å andra sidan ganska tilltalande och kanske mer unikt i sin framtoning innan mognadstonerna tar över helt.

Gossets Grande Reserve är också ett bra komplement till det årgångslösa segmentet.

Mer utav ett frågetecken är Bibo Runges Riesling Sekt. Det är ett vin som också beretts med den traditionella metoden. Vinet är ganska tilltalande i sin fruktighet, men samtidigt lite spretigt. Det är gott nu om än kanske väl fruktigt i stilen för en champagne-puritan. Jag tror att det skulle tjäna mycket på ytterligare ett eller ett par års lagring.

Frisk, fräsch Riesling i två olika stilar kommer från Schäfer-Fröhlich i Nahe och Peter Lauer i Saar, Mosel. Det förstnämnda är en torr tolkning som bär en aning av Schäfer-Fröhlichs reduktiva och spontanjästa signum, men vädrar faktiskt ur ovanligt snabbt. Liksom den Vulkangestein som släpptes tidigare i höstas har jag en känsla av att vinet för tillfälligt är inne i en lite sluten fas.

Betydligt öppnare och tillgängligare, men för den sakens skull med god lagringspotential är Peter Lauers Unterstenberg Fass 12. Det här är en av det flertal buteljeringar som producenten gör av enskilda lägen på den kulle som idag går under samlingsnamnet Ayler Kupp, som är ett av Saars bästa lägen. Vinet är klassiskt halvtorrt, med en liten aning av sötma som vanligen går in i vinet nästan helt och hållet efter några års lagring.

Ett udda men ändå tilltalande vin som kanske är att betrakta som ett riskprojekt givet den ganska tilltagna prislappen kommer från Dominio del Águila i Ribera del Duero. Att vinet är en av de starkaste anledningarna till att man nyligen röstade igenom att Ribera del Duero framöver även kommer vara en D.O för vitt vin är en förklaring. Vinet är baserat på Albillo Mayor, en lokal druvsort som i modern tid främst varit en blanddruva i de röda vinerna, och som anses vara så genetiskt nära Tempranillo att den misstänks vara antingen dess avkomma eller dess anfader.

På den röda fronten kommer det också viner i varierad stil och de flesta vör kunna hitta något av intresse.

Tyvärr är det ett flertal viner från producenter jag vanligen uppskattar som betedde sig tveksamt. Det största frågetecknet är G.D. Vajras Bricco delle Viole som inte riktigt ville uppföra sig. Jag väljer att avstå att uttala mig om den i tron att flaskan jag provade inte var i ett bra skick. Jag glömde tyvärr att prova om vinet vid det tillfälle jag provade resterande delar av lanseringen ett par dagar senare. Övriga viner som var tveksamma har jag däremot provat dubbla flaskor av.

Julia Bertram brukar göra några av Tysklands bästa Pinot-viner, men i synnerhet vinet från Ahrweiler Rosenthal är så extremt reduktivt att inte ens ett flertal timmar i glaset räcker för att vädra ur det. Kanske kommer några års lagring råda bot på problemet, men jag tror det finns en risk att så aldrig blir fallet. Det enklare vinet har mindre av problemet, men givet att det är gjort i fruktig och lättillgänglig stil känns det ändå väldigt problematiskt.

Ord som används för att beskriva vin är förstås öppna för fri tolkning. Om någon missat utvecklingen av den vinmässiga innebörden i engelskans Pure och liknande ord, oavsett språk, de senaste tio åren så används det idag för att signalera vin tillverkat med vad som för tillfället anses vara minimal intervention, i synnerhet tillsatser så som exempelvis sulfiter. Ett minnesvärt (eller åtminstone svårligen glömt) exemplar som tagit inspiration efter denna princip var en Riesling vid namn Purus som vid ungefär två års ålder var oxiderat som en oloroso och hade ett slags fällning som förde tankarna till ett slags brun variant av likören Goldstrike eller dess medeltida förlaga Danziger Goldwasser.

Pinot-tolkningen Pure från Sta. Rita Hills, signerad Dom. de la Côte, är jämförelsevis ganska städad. Det går tveklöst att avgöra att vinet är baserat på Pinot Noir, men det visar med all önskvärd tydlighet att inga sulfiter tillsatts. Vinet avviker med undantag för prissättningsfilosofin med andra ord starkt från producentens övriga viner.

Söker man vin av lite lättsammare och friskare slag rekommenderas istället Nicholas Altares ovnaligt rödfruktiga och blommiga Dolcetto från Dogliani eller en saftig Saumur-Champigny från Dom. de Villeneuve. Båda vinerna är av lite stramare slag, men för den sakens skull inte nödvändigtvis bättre med lagring. Vill man istället ha något generöst och fruktintensivt är Fitapretas oekade Touriga Vai Nua eller klassiska producenten Seppeltsfield Village Barossa Shiraz bra alterantiv.

Mer allvarsamt i framtoningen och dessutom redan med en del utveckling är Elo Monastrell, en lätt rustik men samtidigt mycket elegant tolkning av denna spanska druvsort som för de flesta är mer bekant under sitt franska namn, Mourvèdre.

En helt annan stil är det på Waterford Estates Cabernet Sauvignon, ett riktigt snyggt exemplar som redan är ganska tillgängligt, men har bra potential att utvecklas med lagring. Stilen bör tilltala den som gillar generösare Bordeaux från vänstra stranden så väl som den som gillar en lite stramare stil av cab från nya världen.

Vill man ha en intensivare och mer fatad stil med högre fruktmogand är Longridges Ekliptika ett mycket bra alternativ. De mest fullmatade vinerna är Shafer’s TD-9 och Turleys Juvenile Zinfandel.

Sist ut ett par bra viner från Jerez. Tio Diego är en klassisk Amontillado som omkring tio års lagring under flor innan det fått en nästan lika lång lagring under mer oxidativa former. Det märks både i doften, som har härligt salta karaktärer som påminner om lufttorkad romsäck från långa (Hueva de Maruca) och lufttorkad tonfisk (Mojama). Det långa florlagringen gör också vinet påtagligt stramt i stilen. Det här är en mycket matvänlig stil av Amontillado, förutsatt maten är generös nog smakmässigt. Från samma producent kommer också en drygt 20 år gammal sötad Oloroso av mycket hög kvalitet.

WEBBLANSERING DEN 7:e NOVEMBER

Torsdagens släpp bjuder på en blandning av viner vad gäller ursprung och prisklass. Endast ett vin ställdes fram till provning, Raúl Pérez och Rodrigo Méndez senaste projekt i Ribeira Sacra, i spanska Galicien. Vinet är bra och finns recenserat bland övriga anteckningar (Castro Candaz, A Boca do Demo).

Därtill kommer ett par viner från Travaglini i Gattinara. Det rör sig om firmans ”vanliga” Gattinara av årgång 2015 på magnum och Tre Vigne 2008. Den förstnämnda kommer att lanseras som 75cl flaska i nästa släpp. Det är ett mycket bra vin i lite generösare stil än föregående årgång.

Är man sugen på kraftfull champagne kommer tre olika buteljeringar från Egly-Ouriet, en producent som jag tycker lyckas bättre än de flesta med att göra viner i fyllig och fatad stil. Det kommer också två vingårdsbetecknade Pinot Noir-champagner från Deutz nya projekt Hommage à William Deutz.

Föredrar man rött vin av samma druva finns ett flertal olika viner från Comte Georges de Vogüé av årgång 2017 att välja på. Dessutom kommer förstås den andra årgången av den nyligen återuppståndna Musigny Blanc.

Sist men inte minst Hermitage La Chapelle 2017, Shafer’s Hillside Select 2014 och Ch. Latour 2008.

Nästa nyhetsbrev kommer i samband med nyhetslanseringen den 22:a november.

Niklas Bergqvist
Sommelier

MOUSSERANDE VIN - ATT DRICKA

      Lagringstid Pris Poäng
90034
Helbutelj
2014 Riesling Sekt b.A. Brut, WG Bibo Runge
Rheingau, Tyskland
Små-funky och reduktiv. Annars ganska påtagligt fruktdriven. Spretig för tillfället. Luft eller lagring kan nog reda ut det. I grunden välgjort.
2020-2024 199 16(+/-)
90601
Helbutelj
  Grande Réserve, Gosset
Champagne, Frankrike
Stabil champagne som inleder med blandning av autolystoner och ganska generös frukt och sedan stramas av betänkligt av rejäl syra. Gott.
  399 16.5
97042
Helbutelj
2010 Special Club Brut, Rémy Massin & Fils
Champagne, Frankrike
Frisk, lätt blommig, med en aning av hallon. Jästig, men ännu utan direkt rostning eller nötighet. Fräsch, god och tillgänglig, men vill man ha tydliga mognadstoner bör man fortsätta lagra. Möjligen är det ändå bättre nu, med sin fruktiga framtoning?!
2019-2025 469 16.5
97059
Helbutelj
2012 La Belle de Juillet Grand Cru Blanc de Noirs Extra Brut, Juillet Lallement
Champagne, Frankrike
Märklig, lite instängd, påtagligt rostad och nötig. Fyllig, kraftfull och generös. Smak bättre än doft. Kanske kan lagring lösa. Annars måste den luftas ur. Inte så elegant. Brådmogen.
2019-2025 899 16.5(+/-)

VITT TORRT VIN - ATT DRICKA

      Lagringstid Pris Poäng
96001
Helbutelj
2017 "Négrette", Le Rocher Des Violettes
Montlouis-sur-Loire, Loirdalen, Frankrike
Chenin i lite naturligare, lätt boken, kärnig och vaxig stil. Saknar lite skärpa, i övrigt gott.
2019-2024 255 16(-)
95073
Helbutelj
2017 Bourgogne Chardonnay La Monatine, Dom. Rougeot Père & Fils
Bourgogne, Frankrike
Chardonnaytypisk, om än i lite rustikare stil, med visst drag av mandelmassa och fänkål. Lite murrig och brådmogen i stilen.
2019-2022 279 15.5
95056
Helbutelj
2016 Meursault Sous la Velle, Dom. Rougeot Père & Fils
Côte de Beaune, Bourgogne, Frankrike
Liksom Bourgogne Chardonnay La Monatine lite brådmogen, lätt nötig. Har klart mer textur och koncentration.
2019-2024 579 16.5
96196
Helbutelj
2017 Saint-Véran Les Chênes Auvigue, Auvigue
Mâconnais, Bourgogne, Frankrike
Lätt mandelmassa-tonad, utvecklad, rund och lite fet, med en aning av mandelmassa. Rätt behaglig och har trots allt viss fräschör. Helt ok. Skulle nog dricka inom en ganska snar framtid.
2019-2022 199 15.5
92159
Helbutelj
2017 La Mule Blanche, Paul Jaboulet Ainé
Crozes-Hermitage, Rhônedalen, Frankrike
Lätt gummitonad, med påtagligt av fet gul frukt. Rund, men har balans.
2019-2023 229 16(-)
92078
Helbutelj
2018 Barrel Fermented Chardonnay, Susana Balbo Wines
Mendoza, Valle de Uco, Cuyo, Argentina
Majsig, lite tropisk och rätt påtagligt sötaktigt ekig. Rundare, fetare och intensivare än många i prisnivån.
2019-2022 159 15
92627
Helbutelj
2011 Mentors Grenache Blanc, KWV
Western Cape, Wine of Origin - Western Cape, Sydafrika
Rejält gummitonad. Fruktintensiv, om än i utvecklad stil. Har rätt bra grepp initialt, men sedan väl mycket rostat bröd och fadd frukt som slutar i vass syra. Inte en fullträff, men trots allt personligt för priset. Kanske var bättre för ett par år sedan?
2019-2020 169 16(--)
96123
Helbutelj
2016 Wild Sauvignon, Greywacke Vineyards
Marlborough, Nya Zeeland
Producenttypisk. Mycket aromatisk, lime, vinbergspersika och passionsfrukt, med viss spontanjäsningston i form av rökighet. Ett tämligen extremt vin.
2019-2024 219 16(-)

ORANGE VIN - ATT DRICKA

      Lagringstid Pris Poäng
96127
Helbutelj
2018 North Canterbury Orange, Pyramid Valley Vineyards
Canterbury/Waipara, Nya Zeeland
Aromatisk. Rosor, aprikoser och jordgubbe, med en aning av apelsinskal. Gewurzkomponent uppenbar, men också att det finns andra druvor i. Rätt ren, men lite stram och hård. Kanske fyller ut på sikt. Helt ok.
2019-2023 279 15.5(+)

RÖTT VIN - ATT DRICKA

      Lagringstid Pris Poäng
92184
Helbutelj
2017 Ahrweiler Spätburgunder, Julia Bertram
Ahr, Tyskland
Klart renare, men samma problem. Vädrar ur något bättre.
? 229 ?
90267
Helbutelj
2017 Ahrweiler Rosenthal Spätburgunder, Julia Bertram
Ahr, Tyskland
Extremt reduktiv. På gränsen till ägg. Spritsig. Luftning om en dryg timme hjälper inte alls. Omprovad. Vid tillfälle 2 något mindre extrem. Det finns bra vin undertill, men det här känns som ett stort riskprojekt.
? 425 ?
91226
Helbutelj
2017 Saint-Amour Grandes Mises, Mommessin
Beaujolais, Bourgogne, Frankrike
Fruktig, lätt syltad, jordgubbe, aning körsbär och plommon. Lätt vaxig (fruktmognad? Alkohol?). Snäll och fruktig, hanterar alkohol rätt väl.
2019-2023 169 15
95987
Helbutelj
2017 Régnié Lâche-Moi la Grappe, Terroir et Talents
Beaujolais, Bourgogne, Frankrike
Smörkola, torkad frukt. Stum i frukten. Känns redan på väg utför.
  139  
95074
Helbutelj
2017 Bourgogne Pinot Noir Les Lameroses, Dom. Rougeot Père & Fils
Bourgogne, Frankrike
Stiltypisk. Ganska syrligt körsbärsfruktig, med inslag av jordgubbe. Något kryddig, med lätt rustika toner i bakgrunden. Gott, men klart burgundisk prismässigt. Ingen direkt struktur.
2019-2024 299 15.5
95075
Helbutelj
2017 Hautes-Côtes de Beaune, Dom. Jean-Marc Bouley
Hautes-Côtes de Beaune, Bourgogne, Frankrike
Hallon och syrliga mörka körsbär. Med viss rostning och en behaglig krutrökig ton. Stram och frisk, men har fin nyansrikedom. Gillar fräschören. Inte heller särskilt strukturerad.
2019-2024 329 16(-)
95284
Helbutelj
2016 Côte de Nuits Villages, Dom. Gérard Julien & Fils
Côte de Nuits, Bourgogne, Frankrike
Lite dämpad och diffus i frukten, men har samtidigt viss rosenparfym. Inte så strukturerad. Kanske skulle må bra av lite tid eller mer luft.
2020-2023 299 15(+)
90389
Helbutelj
2017 Ch. de Villeneuve , Ch. de Villeneuve
Saumur-Champigny, Loirdalen, Frankrike
Lätt svaveldammig, behöver lite luft. I övrigt saftig och fin, med svartvinbär, blåbär och blåbärsris. Gott, men inte så komplext. Håller nog några år, men troligen godare förr än senare.
2019-2022 165 15.5
95989
Helbutelj
2018 Khayyâm, Mas de Libian
Côtes du Rhône, Rhôndalen, Frankrike
Reduktiv, rustik, lätt mjölkig och olivtonad. Behöver mycket luft. Mer rödfruktig än den brukar vara, men har gott om lakrits och kryddor. Stabilt om än rustikt.
2019-2024 179 15.5(-)
90528
Helbutelj
2017 Grande Cuvée, Dom. de l'Hortus
Pic Saint Loup, Languedoc-Roussillon, Frankrike
Rätt tät och syltig, men har parfym. Varken den fräschaste eller den mest kraftfulla och koncentrerade stilen. Hanterar alkoholen väl. Lite mer påtaglig ek än vanligt. Behöver lite tid. För den som gillar moderna viner från en påve-relaterade appellation längre österut. Mycket välgjort i sin stil.
2019-2025 199 16
95338
Helbutelj
2015 Alion , Vega Sicilia - Bodegas y Viñedos Alion
Ribera del Duero, Kastillien-Léon, Spanien
Hanterar inte alkohol helt till belåtenhet. Bra inledning, men håller inte ihop i längden utan blir lite urholkat, torrt och bittert. Ambitiöst, men inte hela vägen.
  599 16.5(-)
95022
Helbutelj
2017 A Boca do Demo, Castro Candaz
Ribeira Sacra, Galicien, Spanien
Druvtypisk, fruktintensiv, lätt blommig, pepprig och en aning köttig med generös frukt och viss underliggande struktur. Inte det bästa som kommit från den här adressen, men föredömligt ren och snygg i jämförelse med några av den senaste tidens alster. Hade önskat lite mer struktur och elegans.
2019-2024 359 17(-)
95714
Helbutelj
2017 Pedra Cancela Castas Nativas, Lusovini
Dão, Centro, Portugal
Blancherad sötmandel, bittermandel. Mörk ganska fluffig frukt och viss strävhet. Helt ok vin, men inte särskilt personligt.
  119 14
92596
Helbutelj
2018 Touriga Vai Nua , Fitapreta Vinhos
Alentejano VR, Alentejo (region), Portugal
Väldigt fruktintensiv, björnbär, körsbär, peppar, viol och lakritsfudge. Lite som en ung port utan sprit. Generös, fruktig, nästan lite sötaktig i munkänslan. Ingen ek. Oklart hur lagring kommer gå, men gott generöst rödvin nu.
2019-2023 149 16(-)
92372
Helbutelj
2018 Dogliani , Az. Agr. Altare di Altare Nicholas
Dolcetto di-/Dogliani, Piemonte, Italien
Aningen reduktiv, men det vädras bort fort. Mycket parfymerad, lätt och rödbärigt saftfruktig för dolcetto. Väldigt finkornig i sin tannin, utan sedvanlig dolcettobeska. En tidstypisk tolkning. Kan nog tjäna på några månader till något års väntan men håller säkert längre än så.
2019-2023 179 16(-)
95613
Helbutelj
2015 Bricco delle Viole, G.D. Vajra
Barolo, Piemonte, Italien
Reduktiv. Lätt mjölkig, otippat rustik och köttig. Rödfruktig, men lite mer syltad och mindre parfymerad än vanligt. Munkänslan hård, men tät och intensiv. Lakrits i eftersmaken. Uppenbart att det i grunden är ett bra vin, men det är inte särskilt typiskt sin stil. Vet inte om det är en fas eller en märklig flaska. Flaskan eller årgången?! Måste prova om.
  509 ???
95774
Helbutelj
2017 Juvenile Zinfandel, Turley Wine Cellars
USA - Kalifornien
Jordgubbssylt, russin, fikon, apelsin och apelsinskal. Typisk sin stil. Varm alkohol, men har frukt som står emot. Bättre än många Juvenile jag provat. Extrem stil.
2019-2024 319 16.5(-)
92668
Helbutelj
2016 Pure Pinot Noir, Dom. de la Côte
Santa Barbara County, Santa Rita Hills, Central Coast, USA - Kalifornien
Mycket naturlig. Märklig doft av matos, kinabuffé, stjälkar och övermogna jordgubbar. Växer lite i munnen. Flaska vid tillfälle två något bättre.
? 395 ?
92003
Helbutelj
2017 Malbec, Susana Balbo Wines
Mendoza, Valle de Uco, Cuyo, Argentina
Chokladig och sötbitter. Klart modernare än Cuveliers Colección.
2019-2024 199 15
95214
Helbutelj
2016 Ch. Changyu Moser XV, Ch. Changyu Moser XV
Ningxia, Kina
Märklig, bränd uttorkad och extremt grönt. Har provat en del bra kinesiskt vin. Det här är inte ett av dem. Eller så har det blivit kokt på vägen hit.
2019-2021 229 14(-)
92052
Helbutelj
2017 Sangiovese, Coriole Wines
Fleurieu, McLaren Vale, South Australia, Australien
Söt, syltad och lite diffus röd frukt och kryddnejlika. Aromerna mer Australien än Sangiovese. Syra och tannin i linje med förväntningar på druvan om än den senare klart polerad. Lite tid kanske?!
2019-2024 179 15(+)
90202
Helbutelj
2017 Village Shiraz, Seppeltfield
Barossa, South Australia, Australien
Ungt lite slutet och unket. Vädrar ur ganska fort. Stiltypisk generös frukt, ej överdriven ek. Väldigt stabilt i prisklassen. Hanterar alkoholen mycket bra.
  169 16
92421
Helbutelj
2017 Pinot Noir, Pyramid Valley Vineyards
Central Otago, Nya Zeeland
Frisk, fräsch, druvtypisk doft med parfym, men har också ett brådmoget drag med lätt russinton och hallonsyltighet. Frågan är om det är toner som långsamt byggts upp under vinets lagring eller om det är de första tecknen på förtidsoxidation. Inte så mycket struktur. Ganska god nu, men jag är osäker på om jag skulle satsa på att spara några.
2019-2021? 279 16(-)

SHERRY - ATT DRICKA

      Lagringstid Pris Poäng
98029
Helbutelj
  Tio Diego Amontillado, Valdespino
Jerez-Sherry-Xérès-Manzanilla de Sanlúcar, Andalusien, Spanien
Klassisk, snygg amontillado med påtaglig flor-karaktär och toner av hueva de maruca och mojama. Stram. Inte lika långlagrad och koncentrerad som en del andra viner som lanserats, men det här är ett bättre matvin än många. Mycket bra.
  229 17.5
98028
Helbutelj
  Solera 1842 Medium Sweet VOS Oloroso, Valdespino
Jerez-Sherry-Xérès-Manzanilla de Sanlúcar, Andalusien, Spanien
Väldigt tilltalande oloroso doft, med nyansrikedom av torkad frukt, kryddor, bränt socker, choklad och kaffebönor. I munnen påtagligt söt, men inte dessertvin. Mediationsvin för sötsugna, men bör fungera fint till saltare skinka eller vällagrad ost.
  399 17.5

MADEIRA - ATT DRICKA

      Lagringstid Pris Poäng
92057
Helbutelj
  Boal 10 Years Old, Henriques & Henriques
Madeira, Madeira (region), Portugal
Ganska bränd i stilen. Inte den mest nyanserade. Balansen av sötma och syra inte helt optimal. De tar ut varandra istället för att börja sött och stramas åt längs vägen. Trots allt ett bra vin, men bättre Madeira har erbjudits i prisnivån.
  329 16

MOUSSERANDE VIN - ATT LAGRA

      Lagringstid Pris Poäng
97046
Helbutelj
2012 Blanc de Blancs Brut, Delamotte
Champagne, Frankrike
Lite generösare och bredare i stilen än den relativt nyligen lanserade 2008:an var, mindre redo. Bra vin, men behöver tid.
2024-2030 699 17(+)

VITT TORRT VIN - ATT LAGRA

      Lagringstid Pris Poäng
92478
Helbutelj
2017 Bockenauer Schiefergestein Riesling Trocken, WG Schäfer-Fröhlich
Nahe, Tyskland
En aning blommiga humletoner och rök i producenttypisk stil, men renare än den kan vara. Har koncentration, men sjunger inte riktigt. Fortfarande ett mycket bra vin i prisklassen. Lite mellanfas?!
2020-2026 248 16.5(+/-)
96726
Helbutelj
2015 Albillo Viñas Viejas, Dominio del Aguila
Ribera del Duero, Kastillien-Léon, Spanien
Diskret fruktig, mycket tillbakalutad och lite reduktiv doft med inslag av bakat äpple och en aning av stenfrukt med kärnor och nötter. Har nästan lite Fino-känlsa. Munnen är kraftfull och har tyngd, men är samtidigt elegant och slutar med stram nästan salt känsla. Priset förstås högt. Skulle vilja se utvecklingskurvan.
2021-2027 599 17.5(-/+)
92537
Helbutelj
2017 Old Stones Chardonnay, Bergström Winery
Willamette Valley, Oregon, USA - Övriga Stater
Nedtonad. Elegant, varken reduktion eller ek är särskilt påtaglig. Munnen klart intressantare. Har textur och grepp. Skulle vänta något år. Bra.
2020-2026 269 15.5(++)

VITT HALVTORRT VIN - ATT LAGRA

      Lagringstid Pris Poäng
97038
Helbutelj
2017 Ayler Kupp Grosse Lage Riesling Fass 12 Unterstenberg, WG Peter Lauer
Mosel, Tyskland
Blommig, nyanserad, lime och finstämt rökig. Klassiskt halvtorr i välbalanserad stil. Inte den allra sirligaste stilen, men snygg balans. Bra.
2019-2028 269 16.5(+)

RÖTT VIN - ATT LAGRA

      Lagringstid Pris Poäng
92066
Helbutelj
2018 Morgon Délys, Dom. Daniel Bouland
Beaujolais, Bourgogne, Frankrike
Mycket ung. Lite rustik. Kött och olivspad. Direkt och fruktig, men har viss tannin och struktur. Inte den mest lättsamma stilen. Behöver tid. Lite kantig nu. Kan nog reda ut sig fint med tid och har klarat sig från torkade och syltiga drag.
2021-2028 229 16(+)
95309
Helbutelj
2016 Nuits-Saint-Georges Aux Saints-Juliens, Dom. Gérard Julien & Fils
Côte de Nuits, Bourgogne, Frankrike
Klart mörkare, kraftfullare och mer dämpad än Côte de Nuits Villages. Fat påtagliga och inte helt i harmoni för tillfälligt.
2022-2028 499 15.5(+/-)
92595
Helbutelj
2017 Picaro Tinto, Dominio del Aguila
Ribera del Duero, Kastillien-Léon, Spanien
Stiltypisk, men i lättare stil som parar en aning fat och saftig mörk frukt med lätt blommighet. Inte lika ihålig som sist, men jag vet fortfarande inte om det är rätt väg att gå för att göra elegantare Ribera del Duero. Känns mest som en light-version.
2019-2026 299 16(-)
91202
Helbutelj
2014 Elo Monastrell, Compañía de Vinos del Atlántico
Yecla, Murcia, Spanien
Parfymerad, något utvecklad doft med lätt syltad röd frukt, lite smörkola, kryddor och en liten aning av läder och lufttorkat kött. Pepprighet påtaglig i munnen. Rätt mycket textur, med påtaglig stjälktannin. Aningen rustik, men ändå elegant. Borde kunna utvecklas några år till, men rätt redo nu. Bra.
2019-2026 289 17
95865
Helbutelj
2015 Le Coste, Az. Agr. Giacomo Grimaldi
Barolo, Piemonte, Italien
Parfymerad och tilltalande i doften. Munkänslan svårare. Ung, motspänstig och kärv, med väl markerad (ek-)tannin med lätt efterbeska. Går säkert ihop sig på sikt, men klart mindre tillgänglig än många -15.
2022-2030 399 16.5(-/+)
92371
Helbutelj
2015 Barolo, Giacomo Fenocchio
Barolo, Piemonte, Italien
Klart mer dämpad och mindre parfymerad än Grimaldi Le Coste -15. Väldigt mintig. Tätare i frukten och grövre i tanninen. Lite rustikare stil. Behöver mer tid.
2022-2030 299 16.5(-/+)
95594
Helbutelj
2015 Ravera, G.D. Vajra
Barolo, Piemonte, Italien
Öppnare, fylligare och mjukare. Har heller inga rustika drag. Bör definitivt lagras, men det är liksom många viner i denna årgång ändå ganska tillgänglig.
2022-2030 509 17(+)
92543
Helbutelj
2017 Mt Jefferson Cuvée, Cristom Vineyards
Willamette Valley, Eola-Amity Hills, Oregon, USA - Övriga Stater
Lite återhållen, reduktiv och lätt dammig. Stjälksträv i texturen. Har visst grepp och behaglig sötaktig frukt med fräschör. Behöver lite tid. Bra, men mindre redo nu än vanligt.
2021-2028 299 16(++)
90421
Helbutelj
2016 TD-9 , Shafer Vineyards
Napa Valley, North Coast, USA - Kalifornien
Typisk sin stil. Väldigt ekintensiv och chokladig. Nästan chilensk i sin kombination av syltad mörk frukt och grönhet. Vulgärt, men lyckas ändå rätt bra.
2019-2026 599 17.5(--)
95813
Helbutelj
2014 Colección, Cuvelier Los Andes
Mendoza, Cuyo, Argentina
Rätt rustik, men ändå rätt god. Klart kärvare och strävare än det mesta härifrån, men har ändå rejält med frukt kring tanninerna. Inte så precis, men kommer nog mogna med behag. Ändå helt ok givet priset.
2019-2026 179 16.5
92649
Helbutelj
2016 Estate Cabernet Sauvignon, Waterford
Stellenbosch, Coastal Region, Sydafrika
Snyggt elegant och druvtypiskt med fin blandning av svartvinbär, plommon, aptitliga gröna toner och kaffetoner från välavvägd dos rostade fat. Klassisk Stellenbosch. Som Bordeaux med en liten aning adderad solmognad. Rätt tillgänglig nu, men kommer förstås bli mer komplex och intressant med mognad. Mycket bra.
2019-2030 299 17(+)
92108
Helbutelj
2016 Ekliptika, Longridge Winery
Stellenbosch, Coastal Region, Sydafrika
Söt, ganska nyanserad frukt med drag av likör och karameller. Lyckas ändå behålla fräschör. Rejält med ek (vanilj och kryddor). Tannin och syra påtaglig, men mycket från ek. Lyckas behålla en bra balans, om än tämligen extrem. Kanske inte i min personliga smak, men det smakar mycket dyrare än 200 kr.
2022-2028 199 17(-)